Informatizarea dă iar bătăi de cap Ministerului Educației. Noua versiune a aplicației de salarizare EduSal, folosită în toate instituțiile de învățământ pentru salarizarea personalului didactic, are deja probleme. Nu include modificările Codului fiscal care ar fi trebuit aplicate de la 1 ianuarie și „poate avea probleme neașteptate“, conform producătorului soluției. Mai grav este că lefurile cadrelor didactice riscă să întârzie.
Noua versiune 2.38 a aplicației de salarizare EduSal, care s-a lăsat îndelung așteptată, a ajuns în fine, după presiuni repetate făcut de sindicatele din învățământ, la destinatari. Dar deși este nou-nouță are deja o hibă majoră – nu include și modificările Codului fiscal care ar fi trebuit aplicate de la 1 ianuarie. Mai mult însă, producătorii software avertizează că pot apărea disfuncționalități „neașteptate“.
Problema este destul de gravă, ținând cont de faptul că EduSal este folosită în toate școlile și grădinițele din România. Dar și în inspectoratele și cluburile școlare, casele corpului didactic și palatele copiilor.
Problemele sunt luate în calcul din start
Echipa EduSal susține însă că „pentru a rezolva problema distribuirii salariilor, deși contractul a fost semnat în ultimul moment, am livrat kit Edusal în data de 8 februarie așa cum am promis. (…) Având în vedere acest lucru, trebuie luat în considerare că acest kit poate avea probleme neașteptate. În cazul în care acestea vor apărea, le vom repara în cel mai scurt timp posibil prin kit Edusal rectificativ“, au mai precizat producătorii software.
„Hiba“ că versiunea actuală nu include și modificările în vigoare ale Codului Fiscal, urmează să fie rezolvat printr-o nouă versiune, care urmează să fie implementată în martie: „În versiunea următoare ce va fi furnizată după finalizarea plății drepturilor salariale pe curenta versiune, se vor implementa modificările Codului fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie urmând ca reglajele să se facă în state rectificative.“
Sindicatele vor să afle cine este responsabilul
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FS) „Spiru Haret“ au emis un comunicat comun, prin intermediul căruia au avertizat Ministerul Educației că salariile din învățământ sunt „în pericol să nu ajungă la timp la angajați“. Conform sursei citate, este puțin probabil ca școlile și grădinițele să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea.
Pe de o parte este vorba de întârziere, iar pe de alta de faptul că aproape de fiecare dată, noile versiuni ale aplicației EduSal aveau erori, care trebuiau rezolvate prin patch-uri succesive emise ulterior. Sau cum spune producătorul software „reglajele“ se vor face „în state rectificative“.
În aceste condiții, nu este de mirare că atât FSLI, cât și FSE „Spiru Haret“ au solicitat Ministerului Educației publice contractul cu firma care asigură EduSal.
Conform datelor Edupedu, EduSal este gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO, companie care a realizat Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România în perioada 2013-2015 printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013.