Social

Profesorii, pregătiți de grevă generală! Se cere un salariu minim de 4.000 de lei

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Sistemul educațional din țara noastră se află într-o situație dificilă. Reprezentanții profesorilor din România au anunțat faptul că, la nivel național, șapte profesori din zece sunt de acord, în mod oficial, cu declanșarea grevei generale. Aceștia au anunțat deja și un protest ce va începe pe data de 22 mai, însă data în care se va și termina nu este clară.

Greva înseamnă încetarea lucrului, nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează!”, spune Simion Hăncescu, preşedinte al Federației Sindicatelor Libere Din Învățământ (FSLI). Întreg procesul începe chiar de miercuri, 17 mai, au anunțat în prealabil reprezentanții Federației. De la ora 11, în celor mici, clopoțelul va suna de plecare, căci orele acestora s-a terminat deja. Pauza va continua până la ora 13, timp de două ore, în care elevii și liceeni vor fi prezenți în bănci, profesorul la catedră, însă activitatea și studiul propriu-zise nu vor avea loc.  

Ce părere au elevi

„Ne bucurăm, normal, suntem copii! Mi se pare normal să protesteze dacă îşi simt drepturile afectate. Îi susţin”, declară un elev, întrebat de reporterii Observator News. „O să pierdem din acele puţine ore rămase. Este rău pentru cei din anii terminali”, este de părere altcineva.

În plus, dacă problemele acestea din sistem nu se finalizează rapid, ar putea apărea probleme foarte mari. Spre exemplu, într-un scenariu pesimist, această grevă a profesorilor ar putea duce la amânarea examenelor de Evaluare Națională sau de Bacalaureat. Chiar săptămâna viitoare sunt programate primele astfel de examene pentru cei din clasa a VI-a.

„Eu nu cred că se ajunge acolo, cred că se rezolvă”, este de părere o elevă, întrebată de reporterii Observator. Însă, cei mai pesimiști în acest context se pare ar fi părinţii elevilor din clasele mici. „Este recomandat ca elevii să stea acasă pentru că sunt riscurile mai mari în şcoală dacă nu va avea cine să stea cu ei. Le-am spus (n.r. părinţilor) să găsească soluţii şi să ne înţeleagă. Până acum nimeni nu ne-a înţeles, asta e viaţa!”, mai susține Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

4.000 de lei salariul minim

Motivul acestei greve îl reprezintă salariile mici din învățământ la momentul de față. În acest fel, profesorii sunt hotărâți să seară mai mulți bani din partea conducerii, din partea Guvernului. Acestea au transmis un mesaj simplu: România Educată nu se va realiza niciodată dacă un debutant din învățământ are 2.500 de lei. În acest caz, se cere suma de 4.000 de lei pentru un cadru didactic la început de carieră.

Până acum ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că va purta discuții cu reprezentanții profesorilor și că nu se ia în vedere înghețarea anului școlar.  „Există perspectiva unei întâlniri la nivelul liderilor coaliţiei în zilele următoare. Vreau să cred că nu ajungem luni la această formă de protest. Noi susţinem o salarizare motivantă pentru toate cadrele didactice”, a spus Ligia Deca, ministrul Educaţiei, citată de observatornews.ro.