Social

Profesorii au prioritate la vaccinare anti-COVID?  Declarații de ultim moment ale medicului colonel Valeriu Gheorghiță

Profesorii au prioritate la vaccinare anti-COVID?  Declarații de ultim moment ale medicului colonel Valeriu Gheorghiță

Redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie este una dintre cele mai aprinse teme de discuție din toată țara.

Decizia autorităților – Profesorii nu au prioritate la vaccinare

Comitetul Național de vaccinare anunță că profesori nu vor avea prioritate la vaccinare, în etapa a doua de vaccinare. Practic, profesorii se programează individual și vor fi imunizați când le vine rândul.

„Personalul din învățământ este inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când dorește să se vaccineze, poate face acest lucru, se înscrie. (…) Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de peste 3.8 milioane, dacă adăugăm și pe cei cu boli cronice ajungem la 5 miliaone, dacă vorbim de un procent de acceptare de 50%  ajungem undeva la 2,5 milioane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cum se fac programările

Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că cei care desfășoară activități esențiale se pot programa prin intermediul angajatorilor.

„Pentru persoanele care desfășoară activități esențiale programările le face angajatorul. Agenția europeană a validat pachetul de cele 6 doze. De mâine se reactualizează stocurile. În loc de cinci doze o să avem șase.

Campania a doua de vaccinare începe din data de 15, după ora trei. Vor intra persoanele cu riscuri și persoanele care desfășoară activități esențiale.

În zona de comunicare a campaniei putem să vă spunem că au fost 1 milion de vizitatori unici pe pagina oficială web a campaniei, iar pe Facebook peste 2 milioane de accesări”, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

De menționat este faptul că beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze. Peste șase milioane de persoane ar putea să fie vaccinate în etapa a II-a. Din estimările autorităților, doar 50% dintre aceste persoane vor accepta să se vaccineze în perioada următoare.

Facem și noi ca în Suedia…

Șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a mai spus că România încearcă să atragă, dupa un model suedez, dermatologi și stomatologi în echipele de vaccinare.

„Am avut intalniri si discutii cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie in ideea de a stabili un acord cu DSP-urile pentru a permite studentilor la medicina sa efectueaze activitati de voluntariat in echipele de vaccinare.

Asteptam aceste liste (…) Pot sa va spun un model din Suedia, au apelat la medicii dermatologi si stomatologi care au experienta cu administrarea tratamentelor injectabile pentru a face parte din echipele de vaccinare.

Problema resursei umane sa stiti ca afecteaza toate tarile, nu doar Romania, mai ales in acest context in care mare parte din resursa umana medicala este concentrata sa asigure asistenta medicala a pacientilor COVID”, a declarat acesta.