Prof. Dr. Vlad Ciurea. Prof. Dr. Vlad Ciurea a oferit un răspuns pe măsură în momentul în care a fost întrebat dacă credința are vreun rol în procesul de vindecare.
„De ce credeți că toți sfinții aceia din biserici au pictată o aureolă în jurul capului, și nu al mâinilor sau al picioarelor? Encefalul nostru are un câmp electromagnetic care este dovedit. Care, în plus, este atât de puternic, încât, dacă s-ar pune electrozi, acesta ar putea ține aprins un bec. Or, despre acest câmp magnetic s-a spus că este legătura noastră cu divinitatea, că este interfața dintre lumea noastră și cea spirituală. Neurologii lucrează adesea cu un aparat numit RMN funcțional, care e capabil să arate cantitatea de hidrogen și de apă din creier și, în funcție de asta, să evidențieze structurile și densitățile creierului. Ei bine, acest aparat a demonstrat că la măicuțele care se roagă în timpul testării, la persoanele super credincioase, anumiți centri din creier se aprind, devin foarte activi. Mai mult, sunt voci în știință care vorbesc de un centru al credinței în mijlocul creierului. E vorba de un anumit nucleu de profunzime, extrem de sensibil la marile emoții posibile, despre care s-a constatat că este foarte activ și în trăirile religioase”, a spus Vlad Ciurea.
„Este deja un lucru dovedit că, atunci când crezi într-un medicament, un doctor, un cuvânt, o formă de divinitate, forțele cerebrale se mobilizează altfel în scopul învingerii bolii. (…) La o mobilizare mentală, la a atinge o stare de meditație mentală. Elimini orice zgomot din jurul tău, telefoane, televizoare, forfotă, și te mobilizezi cu tot creierul pe care îl ai. Îți definești clar niște scopuri, cum e cel de a te vindeca, pe care apoi le repeți ca pe o rugăciune. Aceste rugăciuni repetate duc la o meditație, care e favorabilă creierului și învingerii bolii. Nu avem nicio certitudine în ce privește existența unei divinități. Dar lumea biologică e prea bine organizată ca să nu bănuim că există ceva în spatele acestei perfecțiuni. Și, văzând ca medic efectele extraordinare pe care credința le are asupra organismului uman, nu pot decât să spun că e mai bine să credem”, a spus acesta.
„Când operez, se încuie ușile, se închid toate telefoanele, se sting toate luminile în sală în afară de lumina de la microscop. Se discută numai despre operație, nu vorbim de fotbal și nu ascultăm muzică. Când operez, sunt ca în transă, nu simt nici oboseala. E o concentrare totală. Și da, înainte să intru acolo, îmi fac cruce și trimit un gând spre Dumnezeu. Experiența ca medic mi-a arătat că nu totul depinde de noi”, a spus, pentru Formula As, Vlad Ciurea.