Lifestyle

Prof. Constantin Dulcan: Creşterea şi întărirea imunităţii ar trebui să fie primul scop al existenţei noastre

Prof. Constantin Dulcan: Creşterea şi întărirea imunităţii ar trebui să fie primul scop al existenţei noastre

Prof. Constantin Dulcan, neurolog, profesor și psihiatru, a oferit sfaturi prețioase pentru această perioada în care sentimentul de frică și teama de boală ne-au pândit la tot pasul în acest an dificil.

„Mass-media, vrând-nevrând, trebuie să anunţe toate informațiile legate de acest subiect, iar lumea se sperie și frica aceasta se propagă. Orice sentiment conţine o energie, așa cum orice cuvânt emis de creierul nostru generează şi el un câmp de energii, iar acest câmp este cel care participă la materializarea gândului. În clipa în care spun „eu merg afară”, se pune în funcţiune şi energia cu care eu voi merge. La fel şi în cazul unui antrenament, dacă vrem, de exemplu, să ne ascuţim memoria, câmpul de energie se emite odată cu gândul. Treptat-treptat, în creierul nostru se formează noi conexiuni, noi sinapse, iar aceste noi conexiuni neuronale sunt suportul informaţiilor noi pe care le învăţăm. De aceea, e bine ca sentimentul de frică să fie convertit într-un sentiment de pace, de acceptare”.

Cum să transformăm aceste sentimente? Reputatul profesor are explicația

„Cuvintele nu sunt doar simboluri verbale cu care noi definim obiectele realităţii care ne înconjoară. Ştim acum, după studiile care s-au făcut și s-au tot reluat după anii 2000, că, odată cu gândul formulat în mintea noastră se emite şi un câmp de energie, acel suport al gândului de care vorbeam. Iar aceste gânduri au o chimie care se reflectă asupra celulelor și deci a corpului nostru. Avem gânduri şi emoţii constructive, însă stresul, ura, dispreţul, răutatea, agresivitatea sunt emoții distructive. De aceea, nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de frică, de teamă, de tristeţe, de depresie, pentru că aceste stări au un efect nefast asupra sănătăţii noastre, unul dintre efecte fiind chiar scăderea imunităţii. Or, în această perioadă, creşterea şi întărirea imunităţii ar trebui să fie primul scop al existenţei noastre. Și atunci, e important să transformăm energia fricii într-o energie a bucuriei. Cum? Într-un mod foarte simplu: fiecare dintre noi am avut, la un moment dat, în viaţa noastră, un episod fericit, pe care trebuie să-l evocăm, atunci când suntem copleşiţi de frică. Odată cu evocarea evenimentului, aducem şi energia lui, aceasta fiind una dintre căi. Deci anulăm frica printr-un gând fericit dintr-o experiență anterioară.”

Studiile ne spun că rugăciunea funcționează

Universitatea Harvard a făcut un astfel de studiu pe un număr de bolnavi asupra cărora cineva se gândea la refacerea stării lor de sănătate, în raport cu un alt lot de bolnavi, care erau doar martori. S-a constatat că primii s-au vindecat de două ori mai repede şi cu o medicaţie redusă. Asta dovedeşte forţa rugăciunii, iar cu cât se roagă mai multe persoane, cu atât puterea de vindecare este şi ea mai mare.

Rugăciunea ne-a fost inspirată, evident, de Biserică, dar în momentul de față studiile făcute la Institutul Inimii din California au relevat posibilitatea de a obține un efect folosind doar cuvintele obișnuite, cu condiția ca intenția de vindecare sau de a obține un efect să fie exprimată în același timp de cât mai multe persoane, să fie sincronizată.

Astfel de experimente științifice demonstrează că rugăciunea, atât cea în termeni canonici, cât şi cea în termeni laici, are efecte palpabile. Şi cu cât e făcută de mai mulţi oameni, cu atât are efecte mai bune, pentru că noi creăm un câmp de energie între solicitant şi entitatea căreia ne adresăm. Este fenomenul conștiinței globale.”, a spus Constantin Dulcan, potrivit DoctorulZilei.