Actual

Procesul Elenei Udrea a fost amânat pentru ziua de 10 iunie 2022. Atunci se va da verdictul final

Procesul Elenei Udrea a fost amânat pentru ziua de 10 iunie 2022. Atunci se va da verdictul final

Procesul de extrădare al Elenei Udrea a fost amânat pentru ziua de 10 iunie 2022. La proces de astăzi a fost prezentă şi avocata Ingrid Mocanu. Aceasta a fost condamnată în primă instanță în dosarul ANRP, alături de fostul șef ANI Horia Georgescu, dar ulterior ambii au fost achitați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procesul Elenei Udrea a fost amânat pentru ziua de 10 iunie 2022. Atunci se va da verdictul final

La intrarea în sală, întrebată fiind cum se simte, fostul ministru a răspuns ”Ca după două luni de arest”.

Silvia Uscov, una dintre avocații Elenei Udrea a infirmat la Realitatea Plus informaţia conform căreia la ședința de judecată de astăzi din Bulgaria a fost dusă și fetița Elenei Udrea.

„Nu am fost cu fetița doamnei Udrea, de altfel nici nu dorim, mama ei, bineînțeles, nu dorește să o expună unei asemenea imagini. Are 3 ani.”, a spus Silvia Uscov.

Elena Udrea a cerut şi astăzi judecătorilor să găsească o formulă să își vadă copilul.

„Da, a fost una dintre solicitări, de a i se schimba măsura arestului care este în prezent, tocmai pentru a-și putea vedea fetița. De ce? Pentru că nu sunt condiții să vadă fetița în arestul din Blagoevgrad, unde se află acum. Am fost ieri acolo și am văzut condițiile. În fine, în orice astfel de centre de detenție, bineînțeles că nu, copilul nu are ce să caute acolo.”, a spus avocata.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că nu îşi doreşte să fie predată în România.

„Au fost aduse toate probele, mai puțin martorii care trebuiau să demonstreze deciziile Curții Constituționale. S-a considerat că s-au demascat prin acte. Sper să am parte de o justiție dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu am avut parte în România. Știți că se fac presiuni și asupra justiției de aici, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curții de Apel. Dacă în Bulgaria se fac, vă dați seama ce presiuni se fac în România. Îmi doresc să se respingă cererea României“, a spus Elena Udrea la Antena 3.

De ce s-a amânat ședința de judecată de astăzi

Întrebată de ce s-a amânat astăzi pronunțarea unei decizii privind extrădarea, avocata a spus că nişte documente din România au ajuns foarte târziu în Bulgaria.

„Au venit ieri destul de târziu aș putea spune, au venit documente din România, cele solicitate de Curtea de Apel din Sofia. Acestea au venit în limba română. Nimeni nu înțelegea ce reprezintă acele documente și atunci a trebuit să expun atât avocaților care pot pleda în fața instanței din Bulgaria, cât și instanței însăși, să prezint ce documente s-au depus. S-au depus toate documentele și acum s-a amânat pentru că ele trebuie traduse, astfel încât să putem să ne judecăm pe fondul mandatului european de arestare”, a mai precizat avocata.

Ce documente a solicitat instanța din Bulgaria

Întrebată ce documente a cerut instanța din Bulgaria, Silvia Uscov a precizat că este vorba de decizia Curţii Constituţionale.

„În cazul doamnei Udrea s-a solicitat decizia Curții Constituționale din 2018, cea referitoare la completele de 5 judecători. De asemenea, sentința și decizia prin care a fost condamnată pentru a se vedea și motivele, dar și de către cine a fost compusă instanța pentru a analiza concret aceste aspecte, informații referitoare la jurământul doamnei judecător, în prezent pensionar, Florentina Dragomir, care a făcut parte din completul din prima instanță, un judecător care, am aflat de curând că acest judecător nu a depus jurământul și, conform legii române, un judecător care refuză depunerea jurământului, consecința este nulitatea numirii lui în funcție. Prin urmare, nu poate fi considerat judecător.

De asemenea, au mai solicitat și alte documente referitoare la sesizările pe care doamna Udrea le-a făcut cu privire la amenințările pe care le-a primit și care a fost stadiul de rezolvare ale acestora.

„Acum instanțele au încercat să răspundă solicitărilor Curții de Apel din Sofia. Pe anumite aspecte, unde nu aveau ce să răspundă pentru că se aflau în culpă, răspunsurile au fost așa…. De exemplu jurământul doamnei judecător, în răspuns nu se menționează absolut nimic, decât că dosarele profesionale ale judecătorilor se află la Consiliul Superior al Magistraturii și că doamna judecător s-a pensionat în 15 iunie 2021. Nu se răspunde dacă s-a depus jurământul sau dacă nu s-a depus jurământul”, a mai declarat Silvia Uscov.