Compania rusă Gazprom a declarat forţă majoră pentru livrările de gaze către cel puţin un client important din Europa, potrivit unei scrisori a Gazprom din 14 iulie, consultată luni de Reuters. În scrisoare se spune că Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, nu şi-a putut îndeplini obligaţiile de furnizare din cauza unor circumstanţe ”extraordinare”, în afara controlului său.
Probleme mari la Compania rusă Gazprom. Invocarea situaţiei de forţă majoră alimentează tensiunile
Grupul a precizat că măsura de forţă majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva ce nu poate fi controlat, a intrat în vigoare pentru livrările începând cu 14 iunie.
O sursă comercială a spus că scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare către Germania şi nu numai.
Gazprom nu a avut niciun comentariu imediat.
Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la invazia rusă a Ucrainei, acţiune pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”.
Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni Moscovei, îşi propune să înceteze utilizarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027, dar doreşte ca livrările să continue deocamdată, în timp ce se îndepărtează de aprovizionarea rusească.
Livrările de gaze ruseşti au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina şi Belarus şi prin Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică. Nord Stream 1 se află în curs de întreţinere.
Situaţia de forţă majoră poate fi interpretată în mai multe moduri
Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu invazia rusă în Ucraina, acțiune pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.
Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să nu mai folosească combustibili fosili ruși până în 2027, dar dorește ca livrările să continue deocamdată, pe măsură ce se îndepărtează de aprovizionarea cu combustibili din Federația Rusă.
Livrările de gaze rusești au scăzut prin rute majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică.
Lucrările anuale de întreținere au început pe 11 iulie la Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie reluate pe 21 iulie.
Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri, 13 iulie, că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.
Gazprom a invocat probleme și cu o turbină necesară pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1
Canada a trimis luni cu avionul turbina pentru gazoductul Nord Stream 1 în Germania, după ce au fost finalizate lucrările de reparații, a relatat ziarul Kommersant, scrie Reuters.
Se așteaptă ca echipamentul să ajungă în Rusia în jurul datei de 24 iulie, iar lucrările de pregătire vor dura încă trei-patru zile, potrivit ziarului Kommersant.
Între timp, gigantul energetic rus Gazprom a declarat acum câteva zile că a cerut grupului german Siemens să returneze turbina pe care a reparat-o în Canada pentru a asigura funcţionarea gazoductului Nord Stream. Prin Nord Stream 1 se livrează gaze Europei.
Moscova a redus deja livrările cu 60% în ultimele săptămâni, dând vina pe absenţa turbinei.
Cu toate acestea, turbina trimisă în Rusia pentru gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să fie folosită abia din luna septembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei, ceea ce înseamnă că lipsa ei nu poate fi motivul real al scăderii fluxurilor de gaz, transmite Reuters.