Gândul că va ajunge s-o vadă pe fiica sa printr-o fereastră a făcut-o pe Elena Udrea să denunțe zilele trecute politica absurdă a închisorii Tîrgșor, cu referire la interdicția de a-și vedea copilul altfel decât printr-un geam, fără posibilitatea contactului direct. Apelul ei a determinat autosesizarea, în această săptămână a Avocatului Poporului, care ia în calcul să solicite ministerului Justiției modificarea actualei legislații de executare a pedepselor și alinierea la normele europene.
Problema ridicată de Elena Udrea ar putea duce la schimbarea legii de executare a pedepselor deţinutelor care au copii minori
Acum două săptămâni, Elena Udrea şi-a văzut fiica, după patru luni, dar asta după ce a făcut solicitări peste solicitări inclusiv la directorul penitenciarului pentru a primi acceptul de a folosi „camera mama şi copilul”.
Astăzi, Elena Udrea revine şi printr-o postare pe pagina sa de socializare mulţumeşte, în numele său şi al celorlalte mame din penitenciare, Avocatului Poporului, precizând că speră că implicarea doamnei Renate Weber va duce la rezolvarea regulii absurde.
„Mamele din penitenciarul Târgușor, sigur și din celelalte penitenciare, îi mulțumesc Avocatului Poporului. Speră că implicarea doamnei Renate Weber va duce la rezolvarea regulii absurde şi anume care oprește copiii deținutelor să își poată întâlnii mamele, să le poată îmbrățișa, să poată fi mângâiați, ținuți în brațe, sărutați și alinați de cele care le-au dat viață, nu cele doar câteva ore pe luna în care le este permis să le viziteze, punând între copii și mamele lor un geam, numit” dispozitiv de protecție”!!! Pe cine și împotriva cui protejează legea în această situație???
Așa cum spuneam, ca să îndreptăm lucrurile greșite pe care le întâlnim în toate domeniile la tot pasul, este necesar să se găsească doar bună intenție și o minte deschisă”.
Săptămâna trecută, Elena Udrea se întreba cine a putut gândi o tâmpenie ca asta, ca o mamă să-şi vadă copilul printr-o fereastră.
”O sa aduc in discuții o știre absurda creată de prevederea legală care face ca un copil sa își vadă mama aflată in detenție doar printr-un geam numit “dispozitiv de protecție”, fără sa poată atinge, fără sa ii poată sta in brate, fără sa poată simți iubirea mamei, care ii lipsește atât de mult. Cine a putut gândi o tâmpenie ca asta? Prin aceasta regula, o mama, condamnata eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz in serviciu, are același regim de primire a vizitelor ca un criminal in serie condamnat pe viața. Despre ce protecție poate fi vorba și a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei??? S-au creat momente dramatice, când copii au început sa urle și sa lovească cu pumnii și picioarele geamul care ii împiedica sa ajungă la mamele lor. Dacă tot exista o camera special amenajată pentru astfel de întâlniri “mama și copilul”, de ce nu se permit aceste vizite aici fără sa fie nevoie de nenumărate avize, aprobări și semnături ajungând pana la cea a directorului penitenciarului?” a scris Udrea pe Facebook, săptămâna trecută.
Avocatul Poporului a solicitat în urmă cu doi ani directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Tiberiu Ungureanu să aducă modificări
Problema e că încă de acum doi ani Avocatul Poporului a solicitat directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Tiberiu Ungureanu, ca vizitele deţinuţilor cu copii minori să se desfăşoare fără dispozitiv de separare, în situaţiile în care nu există motive temeinice care să nu permită acest lucru.
AP a formulat recomandarea având în vedere prevederi privind interesul copilului din Convenţia Naţiunilor Unite din 20 noiembrie 1989 cu privire la drepturile copilului, ratificată de România prin Legea nr. 18/1990 şi din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată.
S-a ţinut cont de Regula nr. 43 alin. 3 din Anexa la Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală pe 17 decembrie 2015 – Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor, care stipulează că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.
Recomandarea Avocatului Poporului
”Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor va avea în vedere dispunerea măsurilor ce se impun pentru ca, în aplicarea și respectarea principiului interesului superior al copilului, vizitele persoanelor private de libertate cu copii minori să se desfășoare fără dispozitiv de separare, în situațiile în care nu există alte motive temeinice care să nu permită desfășurarea vizitelor în aceste condiții. Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor îl va informa pe Avocatul Poporului cu privire la însușirea Recomandării și la măsurile dispuse”.
În răspunsul dat la acea vreme Avocatului Poporului, directorul Administrației Penitenciarelor a invocat legea 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, care, prin Regulamentul de aplicare, lasă organizarea derulării vizitelor la latitudinea conducătorilor de penitenciare.
Avocatul Poporului ia în calcul sesizarea Ministerului Justiției pentru modificarea legislației actuale
Cazul Elenei Udrea a demonstrat, însă, că nu a ținut cont, motiv pentru care AP a transmis azi o solicitare oficială către Administrația Penitenciarelor să informeze asupra măsurilor care au fost luate sau asupra motivelor pentru care nu au fost luate.
”În funcție de răspunsul Administrației o să iau în calcul sesizarea Ministerului Justiției pentru modificarea legislației actuale” a declarat azi Renate Weber pentru Inpolitics, adăugînd că totul ține doar de dorința protejării copiilor cu părinți în închisori. Copii care, așa cum studiile au demonstrat, pot fi sever traumatizați din cauza practicilor de izolare din penitenciarele românești, de femei sau de bărbați, fără deosebire.