De bunăvoie, dar siliți, cam așa se vede din exterior mobilizarea prizonierilor de război ucraineni.
Armata rusă pregătește mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni. Cum se ”traduce” măsura extremă a Rusiei
Prizonierii de război ucraineni, care sunt reținuți în colonia din Olenivka se spune că s-ar fi adresat sâmbătă Consiliului Popular (parlamentul) al Republicii Populare Donețk (RPD) cu o cerere de a se alătura batalionului de cazaci voluntari „Bohdan Hmelnițki”, care se află actualmente în curs de formare.
Prizonierii și-ar fi înaintat propunerea oral președintelui corpului legislativ, Vladimir Bidiovka, potrivit agenție TASS.
În aceeași ordine de idei, Institutul pentru Studiu Războiului, în raportul zilnic despre conflictul din Ucraina de pe 24 septembrie 2022, potrivit TASS, transmite:
„forțele ruse se pregătesc să mobilizeze forțat prizonierii de război ucraineni pentru a lupta pentru Rusia, ceea ce ar constitui o încălcare a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război.”
Încălcarea Convenției de la Geneva
Dacă forțele pro ruse sau ruse constrâng prizonierii de război ucraineni să participe la luptă, aceasta ar însemna o încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în orice moment în zonele în care el poate fi expus la focul din zona de luptă” și nu trebuie „angajat la o muncă ce este de natură nesănătoasă sau periculoasă,” relatează media.
Agenția de presă de stat rusă a mai transmis că militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, 11 bărbați și 23 femei, au solicitat Consiliului Popular al Republicii Populare Donețk cetățenia RPD. Acest lucru a fost anunțat de președintele Consiliului Popular al Republicii, Vladimir Bidiovka, căruia i s-a adresat cererea.
Rușilor li se oferă mai mulți bani dacă merg la război
Recruții ruși și familiile acestora vor primi sume frumușele, în termeni ruși, potrivit site-ului media de stat Kommersant. Un raport al companiei media a declarat că autoritățile din regiunile în care sunt încorporați militarii le oferă acestora și familiilor lor sume forfetare drept compensație pentru că au fost încorporați. Se oferă sume de până la 300.000 de ruble (5.300 de euro), în timp ce se oferă salarii lunare de până la șase ori mai mari decât salariul mediu, mai scrie media.
Foto: TASS