Cu câțiva ani în urmă, potrivit presei britanice, regele Charles s-ar fi convertit la ortodoxism cu ceva timpul în urmă. Totul s-a întâmplat în urma prieteniei pe care acesta a avut-o cu un călugăr român de pe Muntele Athos.
Potrivit informațiilor oferite de Formula As, faptul că Charles a trecut la ortodoxism nu a fost un gest surprinzător pentru unele persoane, dat fiind faptul că Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, a fost grec de religie ortodoxă, iar mama acestuia, prinţesa Alice, bunica lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă.
Prințul Charles și părintele Dionisie Ignat, întâistătătorul chiliei Colciu, care ține de Marea Lavră Vatopedu s-ar fi întâlnit în anul 2000, în a patra zi după Paște, în miercurea luminată.
„Deşi era un duhovnic vestit şi foarte căutat, bătrânul Dionisie nu se semeţise”
„Era a nouăzeci şi una oară când sfinția Sa prăznuia Învierea. Se înrădăcinase cu totul între pereţii chiliei, sfinţind-o cu metaniile şi rugăciunile sale. În ultimii ani, Dumnezeu îi pusese înainte o grea încercare.
Îşi pierduse lumina ochilor, dar asta îi ascuţise vederea lăuntrică, aşa că era în stare să zărească acum, mai limpede ca niciodată, lumina lui Hristos care vine de dincolo de hotarele acestei lumi. Deşi era un duhovnic vestit şi foarte căutat, bătrânul Dionisie nu se semeţise. (…) Dragostea aceasta avea să schimbe şi drumul prin vremuri al Prinţului Charles… ”, notează Formula AS.
„Bătrânul a ieșit în întâmpinarea lui…”
În acea zi, părintele a fost anunțat de un călugăr că prințul Charles, moștenitorul Marii Britanii, vrea să-l cunoască, iar acesta a ieșit imediat în întâmpinarea lui, extrem de emoționat. “Aşa că l-a întâmpinat cu mare bucurie şi cu cinstea pe care o putea arăta un copil de ţărani, născut şi crescut în România de dinainte de primul război mondial, când regele era cinstit imediat după Dumnezeu”.
„Cei doi s-au legat unul de celălalt pentru totdeauna”
Nimeni nu știe ce au vorbit cei doi, însă un lucru e cert: din acel moment s-au legat pentru totdeauna unul de celălalt. „Apoi prinţul şi bătrânul monah s-au retras şi au stat la sfat. Nimeni n-a aflat vreodată ce au vorbit, dar după cum s-a dovedit mai târziu, cei doi s-au legat unul de celălalt pentru totdeauna.
La plecare, părintele Dionisie Ignat l-a binecuvântat pe prinţ şi a rostit o rugăciune scurtă, care nu era luată din cărţi, ci se izvodise în inima lui: „Doamne, Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează-l pe Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate şi înţelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că aşa vom cânta şi noi ca îngerii care au cântat la naşterea Ta: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire”.
„Printre cei 200 de călugări prezenţi la înmormântarea marelui duhovnic român s-a aflat şi el, Charles”
Din acel moment, Charles a revenit an de an pentru a lua binecuvântarea de la duhovnicul său. Atât de puternică a fost legătura dintre cei doi că actualul rege a fost prezent și la înmormântarea părintelui Dionisie. „Când a auzit că povăţuitorul său a murit, Charles s-a grăbit la înmormântare, pentru că în Muntele Athos călugării se îngroapă după o singură zi.
Părintele Dionisie a plecat dintre noi în seara zilei de 11 mai a anului 2004. A doua zi dimineaţa, printre cei 200 de călugări prezenţi la înmormântarea marelui duhovnic român s-a aflat şi el, Charles, Prinţ de Wales”.
Sursă foto: formula AS