Actual International

Prinși în capcană. Au fugit de mobilizarea la război, dar 5 ruși s-au trezit blocați pe un aeroport din Coreea

Prinși în capcană. Au fugit de mobilizarea la război, dar 5 ruși s-au trezit blocați pe un aeroport din Coreea
Infoactual/arhiva

Filmele, basmele, legendele au un sâmbure de adevăr. La fel și filmul ”Terminalul”. Și pentru că ne-a plăcut așa de tare iată că avem și continuarea, de această dată în varianta rusă. Mai în glumă, mai îm serios, au fugit de mobilizare și s-au trezit prinși ca într-o capcană, pe teritoriul unui aeroport, fără casă, fără țară, fără nimic.

Au fugit de mobilizare dar s-au trezit blocați pe un aeroport. Este pățania unor ruși. ”Terminalul”, varianta rusă

Cinci bărbați originari din Rusia au fugit, fiecare separat, din țară, pentru a scăpa de mobilizare. Bărbații ruși se pare că nu se cunoșteau unul cu altul, dar dorința de a scăpa de războiul lui Putin, i-a apropiat și împrietenit până la urmă.

Dar, culmea ironiei, ei au rămas blocați într-un aeroport din Coreea de Sud, după ce autoritățile de la Seul le-au respins cererile de azil, relatează media.

Când s-au pornit la drum și au aterizat în Coreea de Sud, bărbații ruși fugari nu aveau informații juridice despre cum se oferă azilul în acest stat. Sau poate s-au urcat în primul avion care le-a ieșit în cale. Frica este o explicație și atunci când apare, de multe ori, logica nu mai există.

Un lucru este cert: autoritățile sud-coreene le oferă în prezent rușilor trei mese pe zi, potrivit ziarului Korea Times, care a publicat un amplu material pe această temă. Exact ca în filmul Terminalul, singura diferență este că personajul principal era de unul singur.

Refugiații ruși au propria versiune

Dzhashar Khubiev este un fost fotbalist în vârstă de 31 de ani din Nalcik, capitala regiunii Kabardino-Balkaria din Caucazul de Nord. Privind în urmă, el spune că se simte norocos că a scăpat din Rusia și să evite soarta cunoștințelor și prietenilor săi care au fost uciși deja în război.

„Aproape 400 de soldați ruși au fost uciși la Makiivka. Doi dintre ei erau cunoștințe ale mele. Încă sunt în stare de șoc”, a declarat bărbatul cu tristețe în glas, pentru Korea Times. El a mai povestit: „oameni din armată au venit la mine acasă și m-au forțat să semnez un document că voi fi considerat un dezertor dacă nu mă prezint la recrutare în câteva zile.”

Andrei are 30 de ani și spune că s-a născut în orașul siberian Krasnoiarsk și că a ajuns pe 14 octombrie în Coreea de Sud. El susține că a fost un opozant „fervent” al regimului „corupt” al lui Putin cu mult înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie și că nu a avut de ales decât să fugă după ce a primit ordinul de mobilizare.

„Am participat la multe proteste antiguvernamentale. Poliția m-a arestat și bătut o dată în timpul unui interogatoriu ce-a durat ore întregi. A trebuit să mă operez din cauză că mi-au spart bărbia și nasul”, susține acesta, explicând că inițial a fugit în Kazahstan și abia apoi în Coreea de Sud.

„Îmi e cu adevărat dor de soția și fiul meu. Dar deocamdată nu mă pot întoarce la ei. Sper ca Coreea să mă ajute să stau aici măcar până când se termină războiul”, le-a mai spus acesta jurnaliștilor sud-coreeni.

Toți trăiesc cu speranța că pot primi azil în Coreea de Sud. Vladimir Maraktaev, un rus în vârstă de doar 23 de ani, originar din republica Bureatia, a relatat că a fugit din țară cu mașina în Mongolia imediat după decretarea mobilizării, alături de alți cunoscuți, și că ulterior a luat un zbor către Filipine, unde a rămas preț de câteva săptămâni, înainte de a-și cumpăra un nou bilet de avion pentru Seul.

Concluzie. Avocatul care îi reprezintă pe cei cinci bărbați ruși afirmă că a depus un apel față de decizia Ministerului Justiției de a le respinge cererea de azil și că se așteaptă ca acest caz să fie judecat până la sfârșitul lunii ianuarie.