Actual

Principiile Legii salarizării. Bugetarii să se teamă

Principiile Legii salarizării. Bugetarii să se teamă

Vești nu tocmai bune pentru cei care lucrează la stat. În urma unei întâlniri cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, ministrul Muncii a stabilit principalele direcții pentru noua Lege a salarizării, care se află în momentul de față în lucru.

Simona Bucura Oprescu, care conduce în prezent Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a declarat zilele trecute că are în vedere introducerea unei componente fixe și a uneia variabile, care se bazează pe performanță, atunci când vine vorba de veniturile bugetarilor. În afară de acest principiu, care rămâne valabil, se adaugă și altele la pachetul de linii directoare pentru lege.

Principalele direcții care vor fi urmate

Astfel, este posibil ca sporurile să fie plafonate la 20% pentru absolut toți angajații din sistemul de stat. Se va face și o grilă de salarizare comună pentru toți cei care lucrează în administrația publică, indiferent dacă la primării sau consilii județene.

„1. Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeaşi funcţie

2. Grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene

3. Sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare angajat

4. Salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și a doua variabilă, calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile vor fi stabilite de fiecare manager sau director de instituție”, titrează Antena 3 CNN.

Ce spun experții

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor și cadru universitar, s-a arătat în favoarea reducerii sporurilor. Pe de altă parte, el a amintit că această măsură nu este suficientă pentru a demonstra Comisiei Europene că noul sistem de salarizare este sustenabil. Amintim că Bruxelles-ul a cerut României să-și revizuiască planul bugetar pentru a estompa deficitul masiv cu care se confruntă.

„În ce priveşte reducerea sporurilor, dacă se vor reduce la 20%, sigur că se vor mai reduce cheltuielile cu salariile, dar Comisia Europeană cere o lege care să fie sustenabilă din punct de vedere bugetar.

Ceea ce cere Comisia Europeană este ca Guvernul să arate că acele creșteri de salarii pot fi susținute din punct de vedere financiar, pentru că actuala lege de salarizare, care nu s-a aplicat până acum în totalitate, s-a dovedit că nu se poate susține bugetar.

Asta ne-a arătat și PSD-ul, și PNL-ul, că au fost când separat la guvernare, când împreună și atunci sigur că trebuie să vină cu o lege sustenabilă din punct de vedere bugetar.

Legat de partea variabilă, sigur că ar fi un lucru bun să avem criterii de performanță, dar întotdeauna au fost stabilite niște criterii care n-au dus la o îmbunătățire a activității în administrația publică, nici centrală, nici locală”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.