Cu orașe tradiționale, pline de viață, dar avansate tehnologic și păduri luxuriante, Japonia este o țară în care trecutul și viitorul se întâlnesc într-o armonie perfectă. Este un pământ care se străduiește să se îmbunătățească mereu.
Ce anume face ca Japonia să iasă în evidență față de alte țări
- Anual, Japonia “experimentează” în jur de 1.500 de cutremure, iar vibrațiile minore apar aproape în fiecare zi (de exemplu, la 11 martie 2011 în Pacific, nu departe de orașul Sendai de pe coasta de est a Japoniei, a avut loc cutremurul din Tohoku, un cutremur de magnitudinea 8.9, cel mai mare cutremur măsurat vreodată în Japonia. Seismul a fost urmat de un tsunami distrugător), potrivit stiati-ca.net
În Japonia, există aproximativ 111 vulcani activi și în jur de 15 evenimente vulcanice inclusiv erupții care apar în fiecare an. Multe dintre acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru viața umană.
Japonia este situată în „Inelul de foc”, o zonă în care se întâlnesc plăci continentale și oceanice. De aceea, țara a fost ținta a 10 dintre cele mai grave catastrofe naturale ale acestui secol.
În ciuda acestui fapt, țara rămâne rezistentă, revenind după fiecare dezastru și are a doua cea mai mare economie dezvoltată și a treia cea mai mare economie din punct de vedere al PIB nominal din lume.
2. Cu toate că este una cu cele mai mari densități ale populației umane, peste 68,55% din Japonia este acoperită de păduri.
În Japonia, politica de gestionare a pădurilor a început în urmă cu peste 400 de ani, când cererea crescută de cherestea din cauza creșterii populației amenința pădurile din țară.
Un al doilea val de împădurire a fost început după cel de-al doilea război mondial și până în prezent, atât organizațiile guvernamentale, cât și organizațiile private plantând arbori autohtoni pentru a compensa emisiile de carbon.
3. În școlile japoneze, curățenia face parte din programa școlară. Astfel, copiii începând cu vârsta de 6 ani sunt învățați să curețe în cadrul activităților școlare de zi cu zi pentru a le insufla respect, responsabilitate și egalitate.
Totuși, unele locuri, cum ar fi curățarea băilor, vopsirea și reparațiile, sunt lăsate în seama profesioniștilor.
4. Japonia are una dintre cele mai punctuale căi ferate din lume, cu o întârziere medie mai mică de un minut pe linia Shinkansen de mare viteză dintre Tokyo și Shin-Ōsaka în 2018.
Întârzierile sunt atât de neobișnuite încât conductorul anunță scuze, iar compania feroviară poate emite chiar și un „certificat de întârziere” dacă trenul întârzie cu 5 minute. Iar dacă întârzie cu o oră, apare la știri.
5. Japonia are cea mai mică rată de obezitate în rândul țărilor dezvoltate din lume. Pe baza standardelor internaționale care definește un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 de ani ca obezitate, doar 4,3 la sută dintre japonezi sunt obezi, comparativ cu 36,2 la sută dintre americani din anul 2019.
În anul 2008, Japonia a introdus o lege cunoscută sub numele de „legea metabo”, care impune cetățenilor între 40 și 75 de ani să-și măsoare talia o dată pe an pentru a menține răspândirea bolilor metabolice precum diabetul și accidentele vasculare cerebrale. Persoanele supraponderale sunt obligate să participe la cursuri de dietă și, dacă nu o fac, angajatorii lor vor fi amendați.
6. In Japonia, există peste 5 milioane de automate. Acestea sunt aproape unul la fiecare 23 de oameni din țară.
Japonezii adoră automatizarea atât de mult încât puteți găsi distribuitoare automate pentru aproape orice, inclusiv băuturi calde și reci, cărți desenate, hârtie igienică, umbrele, orez, banane și chiar ouă proaspete.
7. În Japonia, multe școli și companii organizează „grupuri de plâns” pentru a-i încuraja pe elevii sau personalul lor să plângă în efortul de a scăpa de stres și de a-i ajuta să se simtă confortabil și capabili să-și împărtășească emoțiile.
Companiile angajează un bărbat chipeș care plânge, ce arată videoclipuri triste și șterge lacrimile participanților, iar în școli, este un profesionist cunoscut sub numele de „namida sensei” sau „profesor de lacrimi”, care găzduiește activități și prelegeri despre plâns.
8. În Japonia, copiii cu vârsta de 3 ani merg cu autobuzul școlar de unii singuri și, până la 5 sau 6 ani învață să folosească transportul public sau să meargă până la școală fără părinții lor.
Părinții și școlile îi învață aceste abilități pe copii, astfel încât aceștia să poată fi independenți și autosuficienți. Succesul acestui sistem se datorează cartierului de încredere, care veghează asupra copiilor în același timp, permițându-le astfel un mediu sigur de învățare.
9. În ultimii 17 ani rata criminalității în Japonia a fost în declin, de la 2,8 milioane de infracțiuni înregistrate în 2002 la mai puțin de un milion în 2017.
Uimitor este faptul că populația demografică în creștere a celor care se găsesc vinovați este vârstnică, japonezii de peste 65 de ani comițând infracțiuni de 4 ori mai mult decât înainte.
10. În Japonia speranța medie de viață este una dintre cele mai ridicate din lume: la 84,5 ani, comparativ cu 78,9 ani în Statele Unite la nivelul anului 2018, conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
În Japonia, oricine împlinește vârsta de 100 de ani este onorat de premier cu o cupă de argint veritabil, o tradiție care a început în 2009.
Dar, de atunci, a existat o creștere atât de dramatică a numărului de centenari, încât Guvernul a trebuit să treacă la cupele cu argint placat în 2016. Începând cu anul 2019, sunt aproape 70.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.