Lifestyle

Primul semn că ești infectat cu Omicron. 89% dintre pacienți au raportat acest simptom

Primul semn că ești infectat cu Omicron. 89% dintre pacienți au raportat acest simptom

Când oamenii de știință din Africa de Sud au dat peste omicron, varianta recent descoperită a coronavirusului, câteva lucruri au ieșit în evidență.

Prima și cea mai importantă a fost numărul mare de mutații pe care le prezenta această versiune a virusului, o combinație de mutații care nu fuseseră încă detectate de rețeaua mondială de experți care monitorizează virusul genetic.

„Ómicron a venit cu ceva complet diferit”, a declarat pentru BBC Richard Lessells, un medic infecționist de la Universitatea KwaZulu-Natal, Africa de Sud, și parte a echipei care a detectat prima variantă, pentru BBC.

Lessells și colegii săi au simțit că s-a întâmplat ceva neobișnuit.

Ei cred că omicronul ar fi putut evolua în tăcere la o singură persoană cu un sistem imunitar slăbit din Africa sub-sahariană, posibil cineva cu HIV netratat, înainte de a se răspândi în peste 40 de țări.

Deși există cel puțin alte două teorii viabile pentru apariția acestei variante, „teoria unei persoane” se bucură de un sprijin semnificativ în cadrul comunității științifice.

Dar de ce contează de unde provine omicron și cum a apărut?

Originile omicronului

Nu știm cu siguranță exact unde a evoluat omicronul sau în ce circumstanțe, în afară de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) fiind informată despre existența sa din Africa de Sud pe 24 noiembrie.

A ști unde și când apare o variantă este important pentru oamenii de știință și experții în sănătatea publică, deoarece oferă mecanisme pentru a limita transmiterea virusului, care pot include măsuri precum carantinele sau restricțiile de călătorie, deși au fost criticate ca fiind ineficiente.

Detectarea cât mai curând posibil a unei noi variante ne va oferi mai mult timp pentru a stabili cât de gravă este: este mai transmisibilă? Se reproduce mai repede în cadrul unei persoane infectate? Provoacă o boală mai gravă? Poate sustrage apărarea imunitară a Corpul?

„Cum” este la fel de crucial: dacă omicronul ar evolua într-adevăr într-un singur pacient cu un sistem imunitar compromis, asta ar însemna că monitorizarea acelor indivizi ar deveni extrem de importantă în lupta împotriva covid-ului.

„Acum avem mai multe date care sugerează legătura dintre variante și persoanele imunodeprimate cu infecții cronice cu covid”, a declarat pentru BBC Larry Corey, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, SUA.

„Dar acești oameni nu s-au prezentat (încă) ca o componentă importantă a strategiilor de prevenire a covidului”, adaugă el.

Potrivit experților, simptomele Omicron sunt diferite de cele ale variantelor „tradiționale” și sunt mai asemănătoare cu o răceală obișnuită.

De asemenea, a fost dezvăluit că 89% dintre cei infectați cu varianta de coronavirus Omicron prezintă același semn „inițial”.

Aceste semne timpurii, conform Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, includ o tuse uscată și o „zgârietură în gât”, altele raportând, de asemenea, oboseală, congestie, strănut sau curge nasul.

Deși simptomele variantei Omicron au fost în mare parte ușoare, există temeri că este mai transmisibilă și dacă poate evita imunitatea vaccinului.