Președintele s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi liderii coaliţiei de guvernare – preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat Agerpres.
La finalul discuţiei dintre preşedintele Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei pe tema proiectului „România Educată”, vicepremierul Dan Barna a declarat că există susţinere la nivelul Guvernului pentru implementarea acestuia.
„În zilele următoare va fi prezentat programul în ansamblu. Vestea bună pentru astăzi: ‘România educată’ devine realitate. Am discutat, cea mai mare parte a întâlnirii a fost despre transpunerea în legislaţie şi în modificări reale pe care să le simtă fiecare beneficiar al sistemului de educaţie. (…) Este o fereastră de oportunitate (…) de doi ani, doi şi jumătate, până în proximitatea alegerilor din 2024, în care statul are şi resursa de program şi acest proiect ‘România educată’ are şi susţinerea şi în Parlament şi în Guvern, astfel încât reforma în educaţie să devină o realitate. De fapt, ‘România educată’ este un proiect în desfăşurare care are şansa să facă acele schimbări de care e nevoie”, a arătat Barna, într-o declaraţie acordată presei.
Dan Barna a adăugat că o parte a discuţiilor de la Cotroceni s-au axat asupra învăţământului profesional.
„Printre lucrurile importante discutate a fost acest subiect foarte important pentru mediul economic: învăţământul profesional şi locul învăţământului dual. Practic, ceea ce se propune în acest proiect este un sistem de vase comunicante, în care elevii şi tinerii – viitori studenţi, unii dintre ei – să aibă posibilitatea să meargă dintr-un sistem în celălalt, astfel încât fiecare să îşi poată găsi vocaţia”, a precizat Barna.
Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a arătat că în PNRR sunt prevăzute 4 miliarde de euro pentru educaţie, dar a menţionat că va trebui asigurată o continuitate şi din partea bugetului de stat în vederea finanţării învăţământului. Acesta a adăugat că în cadrul întâlnirii a existat un schimb de opinii legat de reforma sistemului de educaţie şi creşterea performanţei, printr-o mai mare descentralizare. El a apreciat că proiectul „România educată” reprezintă o foarte bună bază de plecare pentru reforma învăţământului în perioada următoare.
Cioloş a subliniat că sunt multe similitudini între concluziile consultărilor organizate de către Administraţia Prezidenţială şi ideile pe care USR PLUS le-a cules în campania electorală. Astfel, aceste similitudini vor permite în următorii doi ani o punere în practică a propunerilor.
„Inspectoratele şcolare judeţene vor trebui reorganizate. Rolul conducerii, sistemului de management al şcolilor va trebui redefinit şi pus în corelare cu rolul inspectoratelor. Sistemul de învăţământ profesional, unde rămâneau în urmă, erau pierduţi pe drum mulţi tineri, mulţi copii, va fi şi el organizat în aşa fel încât să existe posibilitatea pentru copii să aleagă să treacă din sistemul de învăţământ profesional în sistemul de învăţământ clasic. Deci, lucrurile acestea sunt deja bine pregătite”, a spus Dacian Cioloş.
Sistemul actual de învățământ este bazat pe cerinţele secolului XX
Vicepremierul Kelemen Hunor, la rândul său, a afirmat că învăţământul trebuie să fie flexibil, trebuie să se adapteze provocărilor viitorului, deoarece sistemul actual este bazat încă pe cerinţele secolului XX, .
„Astăzi după-amiază am participat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema proiectului „România Educată”. Subiectul întâlnirii a fost reforma educaţiei şi principiile de bază ale strategiei din acest domeniu. Învăţământul trebuie să fie flexibil, trebuie să se adapteze provocărilor viitorului, deoarece sistemul actual este bazat încă pe cerinţele secolului XX. Un alt subiect important a fost învăţământul profesional, care trebuie să-şi redobândească prestigiul. Acest obiectiv poate fi atins, dacă ne adaptăm la cerinţele pieţei de muncă”, a scris Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a început luni seria de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului „România Educată”, în contextul finalizării dezbaterii publice.
Marţi, preşedintele Iohannis va avea consultări cu membri ai Comisiilor de învăţământ din cele două Camere,şi cu conducerea Parlamentului. Miercuri se va întâlni cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul „România Educată”.