Potrivit oamenilor de știință, încă de la începuturi oamenii s-au grupat în aşezări pentru a supravieţui. De-a lungul istoriei, aceste grupări au evoluat în aşezări din ce în ce mai populate.
În urmă cu 9.000 de ani, cea mai mare aşezare urbană era Çatalhöyük cu 1.000 de locuitori. Azi, orașul Tokyo este în topul clasamentului, conducând cu o populaţie de 38 milioane de oameni!
Iar după Războaiele Mondiale cele mai multe oraşe s-au dezvoltat rapid şi agresiv, ceea ce a generat o atracţie majoră pentru locuitorii ţării.
Evoluția unor orașe din antichitate și până în timpurile noastre
Çatalhöyük este considerat de foarte mulţi ca fiind primul oraş al lumii, iar în anul 6500 î.e.n avea deja o populaţie de 3.000 de oameni. Oraşul era atât de dens, încât oamenii mergeau pe acoperişuri şi nu pe stradă. Oraşul a fost abandonat în 5700 î.e.n. Çatalhöyük, situat în sudul Anatoliei, este cel mai mare și cel mai bine conservat sit neolitic găsit până în prezent. În iulie 2012, acesta a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Uruk avea o populaţie de 40.000 de locuitori în 3300 î.e.n. Aflat pe malul râului Eufrat, Uruk s-a extins într-o perioadă în care agricultura a avut de suferit şi oamenii au trebuit să se grupeze pentru a putea supravieţui. Legendarul Gilgamesh a condus oraşul în secolul 27 î.e.n.
Orașul Babylon (populaţie 60.000 în 1770 î.e.n) a devenit cunoscut în lume în secolul 6 î.e.n., când au fost construite Grădinile suspendate. Acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.) pentru una din soţiile sale, Amytis sau Amuhea. De asemenea, oraşul este cunoscut din Biblie ca fiind un oraş al materialismului şi păcatului. Oraşul a rămas o urbe importantă până în secolul șapte era noastră.
În anul 300 î.e.n în Alexandria, din Egipt, trăiau 150.000 de oameni. Acest oraș a fost fondat de către Alexandru cel Mare în 331 î.e.n. Oraşul s-a dezvoltat foarte mult şi a fost capitala ţării timp de 1000 de ani. Măreţia Alexandriei a scăzut în timpul imperiului roman.
Roma, Italia (cu 400.000 de oameni în 100 î.e.n) găzduia în anul unu î.e.n peste un milion de oameni. Roma este un oraş legendar, plin de istorie şi extrem de influent. Nu degeaba se zice că toate drumurile duc la Roma.
Constantinopol (450.000 de oameni în anul 500 e.n) a fost fondat în anul 330 d.Hr. de către împăratul roman Constantin cel Mare, pe locul vechii colonii greceşti Byzantion („Bizanţ”, ce data din secolul al VII-lea î.Hr.). Constantinopolul a devenit capitala Imperiului Roman de Răsărit în 324. Aici a fost construită Hagia Sofia în 537 la ordinul împăratului Iustinian.
Hangzhou (1 milion de oameni în 1200), aflat în sudul Chinei, a fost un oraş important. Acesta a fost capitala dinastiei Song. Marco Polo a vizitat oraşul în secolul 13 şi a spus „este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume”.
Londra (1.9 milioane de oameni în 1841) a devenit cel mai mare oraş de pe glob în perioada de boom economic a Marii Britanii. Oraşul s-a dezvoltat extrem de repede în perioada revoluţiei industriale şi a devenit cunoscut pentru faptul că era extrem de aglomerat, murdar, dar şi periculos.
New York-ul avea în anul 1925 peste 7.8 milioane de oameni, iar odată cu dezvoltarea economică a Statelor Unite ale Americii şi New York-ul a prosperat. Oraşul a fost un port important şi o destinaţie pentru emigranţii din Europa. În 1931 a fost construită iconica clădire Empire State Building. Iar în prezent, oraşul este a cincea urbă din lume din punct de vedere al populaţiei, potrivit businessmagazin.ro
Tokyo, oraşul japonez a preluat conducerea la capitolul populaţie, cu peste 15 milioane de locuitori în anul 1965. Şi în prezent Tokyo este oraşul cu cea mai mare populaţie. Tot aici se regăsesc cele mai multe companii din top 500 Fortune, cele mai multe restaurante cu stele Michelin.