ANPC a întocmit recent o lista cu sfaturi pentru părinții școlarilor care vor începe școala peste doar câteva zile. Lista ar urma să asiste părinții în achiziția de rechizite și uniforme, achiziții care se realizează înaintea începerii anului școlar.
Directorul General al Direcției Generale Control și Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, Paul Anghel a publicat această listă cu sfaturi. Acesta a discutat despre ce trebuie să facă părinții pentru a achiziționa toate produsele necesare elevilor. Printre acestea, se numără rechizitele, uniformele școlare și alte produse textile.
Ce este important de știut
Potrivit directorului ANPC, este esențial să achiziționați îmbrăcăminte și rechizite școlare doar de la magazine specializate sau departamente care oferă chitanțele de achiziție, precum factură, bon fiscal, bon fiscal, pe care le veți solicita în cazul unei reclamații.
În plus, este recomandat ca înainte de a lua decizia unei achiziții, ca părinții să examineze cu atenție produsele textile. Aceștia trebuie să acorde o atenție deosebită articolelor de îmbrăcăminte. Acest lucru trebuie realizat în special dacă poartă numele unei mărci celebre, și dacă prețul de vânzare este neobișnuit de mic. Acest lucru trebuie realizat deoarece există un risc masiv ca aceste produse să fie contrafăcute.
De asemenea, un alt sfat este ca eticheta oricărui produs. Aceasta trebuie să menționeze compoziția fibroasă a produsului textil. Acest lucru este important, deoarece trebuie ca orice părinte să știe ce materiale poartă copilul său.
„Acordaţi atenţie simbolurilor de pe etichetă referitor la procedeele de curăţare a hainei. De exemplu, dacă eticheta indică o curăţare chimică, este mai bine să refuzaţi astfel de haine pentru copil, deoarece substanţele chimice utilizate pentru curăţarea produsului pot fi dăunătoare pentru sănătatea elevului”, scrie Anghel.
Uniformele sunt cele mai importante pentru elevi
Potrivit directorului ANPC, cele mai bune uniforme școlare sunt confecționate din țesături precum bumbacul și inul pentru toamnă și primăvară, iar lâna și cașmirul pentru iarnă. Singurul beneficiu al formei cu componentă din fibre sintetice este că poate fi mai puțin costisitoare. Fibrele sintetice împiedică pielea să respire, ceea ce interferează cu schimbul de căldură și face ca puștiul să înceapă să transpire, ceea ce poate provoca hipotermie și apariția frigului.
Fibrele sintetice pot declanșa, de asemenea, alergii, deoarece atrag praful, murdăria și alți microbi care pot perturba mucozitățile bebelușului și pot duce la erupții cutanate. Materialele sintetice duc, de asemenea, la acumularea de electricitate statică, care irită și epuizează rapid sistemul nervos al copilului dumneavoastră.
De asemenea, îmbrăcămintea pentru școală nu trebuie să miroasă puternic. Un miros neplăcut ar putea fi un semn că la colorarea hainelor se folosesc substanțe chimice nesigure sau chiar toxice, potrivit RomâniaTV.
Numele producătorului, importatorului sau al distribuitorului și adresa acestuia, denumirea produsului, dimensiunile, compoziția sau instrucțiunile de întreținere, după caz, trebuie să fie incluse în cazul rechizitelor școlare precum: caiete de diferite tipuri, pixuri, creioane, creioane colorate, stilouri, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, coperți pentru caiete și cărți, ghiozdane sau rucsacuri.