Primul caz de infecție cu tulpina H10N3 la om. Acesta a fost confirmat în provincia Jiangsu (estul Chinei) a anunțat marți Comisia Națională de Sănătate.
Potrivit Comisiei de Sănătate din China, un bărbat de 41 de ani din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și a prezentat mai multe simptome. El a fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.
În prezent, bărbatul este stabil și pregătit pentru externare.
Ne așteaptă o nouă pandemie, care este riscul de răspândire?
Conform Comisiei de Sănătate din China, H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă la oameni este foarte scăzut.
Testele asupra contacților săi nu au relevat alte persoane infectate.
În China sunt raportate mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări. Acesta este primul caz de gripă aviară la om cu tulpina H10N3, notează evz.ro.
Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.
Cum se poate transmite virusul gripei aviare
Majoritatea infecțiilor cu gripă aviară la oameni au fost asociate cu contactul direct cu păsările vii sau moarte infectate. Alimentele gătite corespunzător sunt considerate sigure. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și omul.
În ultimele luni au fost raportate focare ale tulpinii H5N8 în mai multe țări. Rusia, Europa, China, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au raportat depistarea unor focare de gripă aviară care s-a răspândit rapid la păsările de curte.
Din păcate, se știe că alte tulpini – H5N1, H7N9 și H9N2 – s-au răspândit și la oameni. În cazul transmiterii gripei aviare la om, rata mortalității poate fi foarte ridicată întrucât organismul uman nu are un sistem imunitar pregătit să țină piept infecției cu acest virus.
Un caz raportat cu ceva timp în urmă a fost atunci când șapte angajați ai unei fabrici de prelucrare a cărnii de pui din sudul Rusiei au fost infectați cu tulpina AH5N8. Focarul a apărut în fabrică începând cu luna decembrie 2020.
Transmiterea virului de gripă aviară de la păsări la om se face prin contact direct cu lichidele biologice sau prin inhalarea prafului materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Autoritățile recomandă celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate să evite piețele în care se face comerț cu păsări.