Lifestyle

Primii bani au intrat în conturile victimelor sau rudelor de la Colectiv. Două instituții de stat, în prag de colaps financiar

Primii bani au intrat în conturile victimelor sau rudelor de la Colectiv. Două instituții de stat, în prag de colaps financiar
Arhivă

Statul român a preluat integral plata celor aproape 60 de milioane de euro, destinați victimelor și rudelor din dosarul Colectiv. Conform informațiilor primite de Fanatik, banii au început deja să intre în conturile părților civile din dosar, încă de săptămâna trecută.

Primii bani au intrat în conturile victimelor sau rudelor de la Colectiv. Două instituții de stat, în prag de colaps financiar

Primele despăgubiri din dosarul Colectiv au intrat în conturile victimelor sau rudelor acestora. Banii provin de la Guvern. Pentru că suma este uriașă, două instituții de stat sunt în prag de colaps financiar.

Care sunt instituțiile statului aflate în ”pericol” astăzi

Primăria Sectorului 4  și ISU București-Ilfov sunt obligate, prin decizia judecătorească, să plătească în solidar cu patronii clubului Colectiv și cei doi pirotehniști, daune morale și materiale de 300 de milioane lei (aproape 60 de milioane de euro) către victimele incendiului din clubul Colectiv sau rudele acestora. Aceasta este sentința definitivă din 12 mai a Curții de Apel București.

Decizia pune într-o reală dificultate cele două instituții publice care au suferit condamnări. Sute de păgubiți în acest dosar au transmis somații de executare silită pe adresa PS4 și a ISU București-Ilfov, riscând acum inclusiv blocarea activității acestora.

Soluție salvatoare

Pentru a nu intra în colaps financiar, instituțiile publice au cerut ajutorul Guvernului, care a aprobat, la rectificarea bugetară din cursul lunii august a.c., transferul a 299 milioane lei către Ministerul de Interne.

FANATIK a aflat că banii au ajuns, săptămâna trecută, în conturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, și de acolo către victimele din dosarul Colectiv.

”În cursul săptămânii trecute, sumele alocate de Ministerul Afacerilor Interne, destinați păgubiților din dosarul Colectiv au intrat în contul ISU București Ilfov. Pot să vă confirm că până vineri, 9 septembrie, toate solicitările au fost procesate iar banii au ajuns în conturile victimelor sau familiilor din dosarul Colectiv.

Este vorba de peste 300 de persoane care ne-au furnizat date bancare, pentru a fi virate sumele respective. Pe ceilalți îi rugăm să ia legătura cu noi, prin email sau fax”,a declarat Locotenent Colonel Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov pentru Fanatik.

Cum arată situația pentru Primăria sectorului 4

Vestea este una foarte bună și pentru Daniel Băluță, primarul sectorului 4, care solicitase și el ajutor din partea Guvernului, pentru acoperirea sumelor necesare despăgubirilor. Până să se întâmple acest lucru, instituția a ajuns să primească zeci de somații pe zi, iar conturile acesteia, între timp, fiind poprite.

În luna iulie, avocații angajați de Primăria Sectorului 4 au cerut suspendarea provizorie a executării silite, arătând că nu dispune de sumele care îi sunt solicitate.

”Contestatorul a mai învederat că s-a instituit poprirea asupra conturilor deschise la Banca de Export Import a României, însă sumele aflate în conturile respective fac obiectul unor finanţări primite de la instituţii internaţionale pentru derularea unor programe sau proiecte de investiţii, fiind afectate unor destinaţii speciale (…)

Astfel, în cazul în care executarea nu ar fi suspendată, i s-ar cauza grave prejudicii ca urmare a blocării activităţii, existând un risc iminent de încetare totală a activităţii instituţiei publice, producându-se şi prejudicii iminente, previzibile şi de o însemnătate deosebită în patrimoniul terţilor”, se arată în solicitarea depusă în instanță de Primăria sectorului 4.

În timp ce părțile acuzate caută soluții salvatoare de la colapsul financiar, rudele, apariținătorii și victimele dosarului Colectiv se arată indignați de situația dată, care le provoacă o dramă în plus, la durerea bătătorită deja în sufletul lor.

„ISU şi Primăria Sectorului 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 de milioane de euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond.

Deci timp arhisuficient ca și cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului. Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S4 să facă?

O golănie, o mârlănie de cea mai joasă speţă. Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”,a scris Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, pe pagina de Facebook.

Dar de unde vor veni sumele uriașe de bani pe care statul român prin propria justiție le-a promis

În dosarul Colectiv, suma medie decisă de instanță pe care fiecare parte civilă trebuie s-o primească este de 150.000 – 250.000 de euro, dar există și victime care au de primit mai mult de 500.000 de euro. Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye To Gravity a primit din partea instanței cea mai mare despăgubire, de 1,4 milioane euro.