Actual Social

Primele de Crăciun 2022, oferite de angajatori în România. Cât de generoși sunt și cei din Rusia

Primele de Crăciun 2022, oferite de angajatori în România. Cât de generoși sunt și cei din Rusia
startupcafe.ro

Pentru a trece iarna, mii de angajați din România vor primi bani în plus. Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, unii angajatori vor plăti şi 3.000 de lei în plus la salariul din decembrie.

Recent, ejobs a efectuat un sondaj la care au participat mai multe companii. Iar, potrivit acestui sondaj:

  • 70% dintre companiile participante au declarat că anul acesta vor oferi angajaților beneficii extrasalariale de sărbători.
  • 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acțiune.
  • 22,5% nu știu încă dacă vor face sau nu ceva în acest sens.

Bani, petreceri sau produse

De asemenea, potrivit aceluiași sondaj ejbos:

  • 64,3% au ales primele în bani, care reprezintă, de altfel, și stimulentul cel mai dorit de angajați.
  • 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toată echipa,
  • 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse specifice de sezon pentru toți angajații.

Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii. 

În afară de salariu, ING Bank va plăti angajaților o sumă consistentă

Toți cei peste 2.300 de angajați ai ING Bank România (a patra bancă din România, după active, și cel mai probabil liderul în ceea ce privește numărul de conturi curente pe care le gestionează) vor primi un ajutor de 2.000 de lei, care se va adăuga la salariul din luna noiembrie 2022.

Banii sunt destinați ușurării poverii pe care angajații o vor duce iarna aceasta, în contextul scumpirilor masive ale gazelor, energiei electrice și încălzirii centralizate.

Banii vor fi dați într-o singură tranșă, acest ajutor fiind gândit ca un supliment la măsurile de compensare și subvenționare anunțate de autorități.

Astfel de ajutoare vor oferi și alte companii multinaționale, nu doar cele din domeniul bancar

Se oferă și bonusuri în valoare de 3.000 lei

La finalul anului 2022, angajații Complexului Energetic Oltenia vor încasa bonusuri de peste 3.000 de lei net. Se va acorda economia la fondul de salarii în cuantum de 1.512 lei de angajat, cu un avans de 1.000 de lei pe 20 decembrie 2022.

De asemenea, salariații vor mai încasa pe 5 decembrie 2022 o primă în valoare de 200 de lei pentru fiecare copil. Iar în data de 12 decembrie 2022 va fi acordată o primă de Crăciun, în valoare de 1.300 de lei.

După cinci ani de pierderi, Complexul Energetic Oltenia (care produce energie electrică pe bază de cărbune), cu un număr de aproximativ 12.000 de angajați, va încheia anul 2022 pe profit.

Iar din numărul total de respondenți, aproape o treime au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat.

Astfel:

  • 25% au alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei,
  • 14,3% între 200 și 400 de lei,
  • 7,1% între 600 și 800 de lei,
  • 3,6% între 800 și 1.000 de lei,
  • 21,4%, se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.

 Ce se întâmplă în Rusia cu primele de Crăciun 2022

În Rusia, potrivit unui un sondaj comun al serviciilor Rabota și SberPodbor, două treimi dintre angajatori au anunțat că nu plătesc bonusuri de sărbători. Astfel, 63% dintre angajatori nu vor plăti bonusuri de sărbători în acest an, principalele motive invocate fiind optimizarea cheltuielor și reducerea bugetelor. Se precizează că în 2021, ponderea a fost de doar 35%.

Alexander Veterkov, director general adjunct al Rabota.ru, a declarat:

  •  „Conform cercetărilor noastre, anul acesta, mai puțini angajatori sunt pregătiți să plătească bonusuri de sărbători angajaților, deoarece mulți s-au confruntat cu optimizarea cheltuielilor sau cu reducerea bugetelor în 2022”.
  • „Dacă 63% dintre companii nu vor plăti bonusuri, 37% dintre angajatorii chestionați au spus că intenționează să o facă. 16% dintre ei vor acorda bonusuri „doar unora”.

Din numărul total de angajatori chestionați:

  • 50% au spus că valoarea bonusurilor din acest an „va depinde de rezultatele angajaților”,
  • 20% au spus că angajații vor primi un bonus de 10% din salariul lor lunar.
  • 9% vor plăti „al 13-lea salariu”.
  • 3% plănuiesc să plătească o remunerație în valoare de două salarii.

De asemenea, companiile din Rusia au redus și bugetele pentru organizarea de petreceri corporative de Anul Nou cu 20% față de anul trecut, cel puțin 20% din evenimente au fost deja anulate, iar trendul e în creștere.

Iar, după anunțul mobilizării parțiale în țară pe 21 septembrie, autoritățile din mai multe regiuni rusești au anunțat decizia de a anula sărbătorile de Anul Nou pentru a aloca fondurile pentru echipamente pentru personalul militar, scrie romaniatv.net.