Lifestyle

Primele date oficiale ale Recensământului: circa 10 milioane de români trăiesc la țară și peste 8 milioane sunt inactivi

Primele date oficiale ale Recensământului: circa 10 milioane de români trăiesc la țară și peste 8 milioane sunt inactivi

Potrivit primelor date oficiale publicate azi de INS, realizate în urma recensământului, populația României este în acest moment de 19.053.815 persoane. Dintre aceștia, un procent de 51% sunt femei. Un număr de 9.941.200 de persoane,  reprezentând 52,2%, sunt în mediul urban.

Sociologul Gelu Duminică spune adevărul privind recensământul romilor

Gelu Duminică, unul dintre cei mai cunoscuți sociologi romi, pune punctul pe I și susține că datele recensământului sunt incorecte. Potrivit acestuia, romii sunt în număr mult mai mare, dar acest lucru nu a fost luat în calcul.

Specialistul a făcut această dezvăluire după ce Institutul Național de Statistică a anunțat că populația României a scăzut cu un milion de oameni în zece ani.

„Nu va ieși nimic bun din acest recensământ, cel puțin nu pentru rromi

„569.500 de romi in Romania conform ultimului recensământ. Prima dată în ultimii 30 de ani când numărul romilor a scăzut (637.000 în 2011). Chiar consistent. Scăderea populației nu e generată de vreo realitate demografică (populația de romi este una mult mai mare) ci e generată de efectul încăpățânării unor lideri romi care au crezut că dețin adevărul și au impus un anume fel de recenzare.

Am avut în discuții pe acest subiect atunci însa încăpățânarea e încăpățânare. Nu va ieși nimic bun din acest recensământ, cel puțin nu pentru rromi. Nu mă aștept ca cineva să iasă în față și să își asume”, a scris Duminică pe Facebook.

A crescut populația de peste 65 de ani

În țara noastră s-a adâncit îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă, și a crescut numărul populației vârstnice de 65 de ani și peste. Astfel că indicele de îmbătrânire demografică s-a depreciate cu aproape 20 de puncte procentuale, existând peste 8 milioane de persoane inactive.

Acesta a crescut la 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere. Comparativ cu 101,8, la recensământul din 2011. În ceea ce privește numărul tinerilor sub 15 ani, acesta a scăzut cu 115,7 mii de persoane. În același timp, ponderea populației de 65 de ani și peste a înregistrat o creștere cu aproape jumătate de milion de persoane, adică 3,5 puncte procentuale.

De la 16,1% la RPL2011 la 19,6% la RPL2021. „Față de populația rezidentă înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut 1,1 milioane locuitori. Din 42 de județe (inclusiv municipiul București), 39 au pierdut din numărul de locuitori”, spune reprezentanții INS.