Prețurile carburanților din România, după o fluctuație ce a ținut timp de câteva luni, par acum a fi pe o pantă descendentă. În ultima zi de iarnă, 28 februarie, cel mai mic preț din București ajunsese la suma de 6,48 lei, iar asta la Petrom-ul din zona Doctor Herescu. În azul motorinei, cel mai scăzut preț a fost de 7,19 lei, la aceeași stație de alimentare.
Pe platforma monitorulpreturilor.info, românii pot urmări permanent situația prețurilor carburanților din fiecare punct de alimentare din țară. Potrivit acestei surse, cele mai mici prețuri din București în ceea ce reprezintă benzina, s-au înregistrat în ziua de 28 februarie, ultima zi de iarnă a acestui sezon, astfel:
- Benzinăria Petrom- strada Doctor Herescu- 6,48 lei pentru 1 litru de benzină
- Benzinăria Lukoil- Chitila- 6,49 lei pentru 1 litru de benzină
- Benzinăria SOCAR- Vasile Lascăr- 6,54 lei pentru 1 litru de benzină
- Benzinăria Rompetrol l- Mihai Bravu- 6,58 lei pentru 1 litru de benzină
Pentru motorină, situația stă în felul următor:
- Benzinăria Petrom- Doctor Herescu- 7,19 lei pentru 1 litru de motorină
- 2. Benzinăria Lukoil- Preciziei- 7,2 lei pentru 1 litru de motorină
- 3. Benzinăria SOCAR- Vasile Lascăr- 7,24 lei pentru 1 litru de motorină
- 4. Benzinăria Rompetrol- Mihai Bravu- 7,26 lei pentru 1 litru de motorină
Pentru moment, prețurile se raportează a fi într-o scădere continuă în ultimele zile, iar specialiștii din domeniu precizează faptul că această tendință va continua pentru zilele următoare, primele zile ale lunii martie.
Motivul pentru care prețurile de pompă scad și cresc
Acest fenomen, al fluctuației prețurilor la combustibili, căci în ultimele luni, acestea au crescut și au scăzut treptat, ține foarte mult de cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină. Acest coeficient reprezintă prețul de referință internațional, adică o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate pe piața angro mondială între traderi.
Aceste cotații Platts nu sunt date publice, disponibile pe un site sau o sursă anume. Pe termen lung, acestea urmează tendința de creștere sau scădere a prețurilor barilului de petrol. În aceste condiții, în momentul în care cotațiile internaționale Platts privind benzina și motorina sunt într-o tendință crescătoare, se majorează și prețul la pompă al carburanților din țara noastră. De asemenea, în momentul în care aceleași cotații ajung să scadă, se diminuează și prețul combustibililor în stațiile de alimentare, informează antena3.ro.
Prețurile din România
România este la momentul actual un exportator net de benzină și importator net de motorină. În ultimele două luni, decembrie 2022 și ianuarie 2023, companiile distribuitoare de carburanți prezente pe piața din țara noastră au importat o cantitate foarte mare de motorină dinspre Federația Rusă.
Membrii din conducerea acestor companii au luat această decizie pentru a face față următoarei perioade, în care va intra în vigoare un embargou impus de către Uniunea Europeană față de importurile de produse petroliere rusești.