Actual

Primarul Timișoarei, inspirat de restricțiile Covid în privința teraselor: le taie curentul și vrea să le închidă mai devreme

Primarul Timișoarei, inspirat de restricțiile Covid în privința teraselor: le taie curentul și vrea să le închidă mai devreme
opiniatimisoarei.ro

Scandal mare între proprietarii de terase din Timșoara și adminstrația locală, în legătură cu noul regulament de funcționare a acestor afaceri.

Primarul Timișoarei, inspirat de restricțiile Covid în privința teraselor: le taie curentul și vrea să le închidă mai devreme

Administrația condusă de Dominic Fritz a elaborate un nou regulament de funcționare a teraselor care îi nemulțumește profund pe proprietarii acestora. Cu atât mai mult cu cât se aseamănă restricților impuse în perioada fulminantă a COVID-19.

Oamenii de afaceri sunt convinși că, dacă vor fi puse în aplicare, noile reguli îi vor duce în scurt timp către faliment. Ei se tem că, fără curent electric în locații și cu umbrele de pe care va curge apă în capul clienților vor ajunge la sapă de lemn. Oamenii au semnalizat problemele la dezbaterea pe noul Regulament de funcționare a teraselor din Timișoara întocmit de Primărie, iar acum așteaptă ca autoritățile locale să analizeze propunerile primite și să anunțe eventualele modificări, înainte ca proiectul să fie votat în plenul Consiliului Local.

Terasele nu vor mai fi branșate la curent electric

Una dintre prevederile de care toți reprezentanții localurilor s-au plâns este aceea ce interzice branșarea teraselor la curent electric, ceea ce presupune că acestea nu vor mai putea fi luminate, pe timpul serii, și nici încălzite iarna. Asta în condițiile în care, în zona centrală programul de funcționare este până la ora 24.00, iar în weekend până la 1.00, iar cei mai mulți clienți aleg să iasă la terase abia după lăsarea întunericului, pentru a se răcori.

Va ploua pe clienți

O altă problemă este mărimea umbrelelor. Proprietarii de tarase susțin că dimensiunile impuse pentru umbrele nu sunt conforme cu cerințele clineților. La un simplu calcul, atunci când va ploua, apa se va scurge direct în capul clienților.

Autoritățile locale i-au ascultat pe patronii nemulțumiți, însă le-au transmis că terasele nu sunt livingurile personale ale nimănui, ci doar mobilier amplasat pe spațiul public și că trebuie să se bucure mai mult de natură. Iar pentru a se încălzi, li s-a sugerat să amplaseze butelii între mese, chiar dacă sunt mai periculoase, doar să nu se branșeze la rețeaua de curent electric.

„Terasa nu e livingul nimănui”

„Terasa nu este un living personal al nimănui. Terasa este o terasă, stai pe terasă, te bate vântul, niciunde în lume nu trebuie să stăm pe terase și să nu ne atingă o pală de vânt sau un strop de ploaie. Eu cred că asta e farmecul, să stai în terasă să percepi spațiul de afară. Ar trebui un pic lucrurile reduse la ceea ce terasă este – o zona pe care o ocupi din domeniul public – și care se subordonează spațiului public. În toate orașele Europei, terasele nu sunt atât de elaborate că la noi”, le-a spus Gabriel Almajan, arhitectul șef al Timișoarei, patronilor nemulțumiți, conform opiniatimisoarei.ro.

Ce-i mai nemulțumește pe patronii de terase este și faptul că pe străzile pietonale din zona centrală, ar urmă să fie obligați să păstreze culoare de cel puțin 2 metri de la clădiri. Iar asta ar însemna ca terasele să mai poată fi desfășurate pe doar 2-3 metri, spațiu pe care îl consideră insuficient. Mai mult, ar încurca aprovizionarea și chiar mașinile de intervenție în caz de urgență.

Fără muzică live pe terase

Și muzica se pare că a devenit o problem pentru administrația locală. În noul Regulament se interzice muzica live pe terase, dar și programul redus de funcționare în afara zonei istorice, adică în cartiere, care e până la orele 22.00.

Patron: „Mă puneți să arunc la gunoi 600.000 de euro”

Un caz aparte îl reprezintă o terasă din Piața Libertății. Proprietarul acesteia a contribuit la reabilitarea clădirii în care funcționează localul și a făcut amenajări, iar acum ar urma să fie obligat să renunțe la terasă. Motivul? Aceasta este așezată peste o parte din băile turcești descoperite în timpul reabilitării pieței și care au fost mai apoi acoperite. Acum, băile respective sunt  marcate printr-un pavaj distinct.

„Am reparat toată clădirea, și acum să aflăm că nu avem voie cu terasă acolo? Numai noi am investit peste 500.000 de euro. Dacă ar fi fost pusă în valoare acea zonă, să fi pus mesele pe lângă … Nimeni nu a știut că sunt băi turcești. Cu asemenea investiție, ne interziceți activitatea de pe o zi pe alta. Noi în prezent avem autorizație acolo. După 11 luni de activitate, mă puneți să arunc la gunoi încă 100.000 de euro, cât a costat amenajarea terasei”, a spus reprezentantul localului, în cadrul dezbaterii.

Cu toate acestea, reprezentanii administrației nu au părut deloc impresionați. Ei consider că trebuie găsită o soluție de amplasare a terasei care să lase descoperite acele vestigii. City-managerul Matei Creiveanu l-a îndrumat pe patron să își mute activitatea în interior, acolo unde de asemenea a investit. Însă, vara clienții își doresc să stea afară, pe terasă, nicidecum înăuntru.