Face ce face Clotilde Armand și tot își mai îmbogățește biografia cu câte un dosar penal. De data aceasta este acuzată că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan. Plângerea a făcută luna trecută de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).
Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, încă un dosar penal. De ce este acuzat edilul
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă începerea cercetărilor într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).
Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 care, în aceeași zi, a deschis un dosar penal de cercetare în rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU, potrivit Gândul.
Abuz în serviciu și neglijență în serviciu
Procurorii au trimis la Secția 4 de Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.
Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.
„Arhitecta șefă a sectorului 1 menținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi trecut de concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii”, susține Pânișoară.
Delegare ilegală a unor atribuții către viceprimar
În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand de delegarea ilegală a unor atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.
„La Primăria Sectorului 1 primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în domeniul urbanismului și construcțiilor către viceprimarul Oliver Păiuși încă de la începutul anului trecut. Este important de înțeles că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, primarul este singurul responsabil pentru urbanism și construcții. Astfel, exercitarea acestora de către o altă persoană decât primarul constituie infracțiunea de uzurpare a calității oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.
Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost făcută și împotriva arhitectului șef al Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.
Documentele avizate de Bianca Buzdugan ar putea fi anulate în instanță
Agenția Națională a Funcționarilor Publici a emis un document potrivit căruia numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect șef al Sectorului 1 nu a fost avizată de Primărie.
Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică și pot fi contestate oricând în instanță, întrucât au fost avizate de o persoană fără capacitate de exercițiu.
La solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că Primăria sectorului nu a notificar agenția.
“Primăria Sectorului 1 al Municipiului București nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea cu caracter temporar a funcției publice specifice de arhitect șef al Sectorului 1 al Municipiului București de către doamna Bianca Buzdugan în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. Mai mult, instituția publică în cauză nu a transmis dispoziția ANFP nr. 2483/01.07.2022″.
În esență, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizațiile de construire și certificatele de urbanism, pentru că „ocupă temporar funcția publică de șef serviciu”, nu de arhitect șef, potrivit răspunsului ANFP, trimis la solicitarea Asociației pentru Drept Urbanistic.