Nicușor Dan, primarul Capitalei, a dorit să iasă în față cu un eveniment de primăvară, dar a produs un kitsch ca pe vremea lui Ceaușescu.
Bucureștenii care merg des în Parcul Herăstrău, numit acum Parcul „Regele Mihai I” știu că se află într-o stare jalnică. Primăria Capitalei nu s-a preocupat deloc de îngrijirea lui, la fel cum a făcut-o și cu Parcul Cișmigiu, lăsat într-o paragină de neînchipuit. În ambele parcuri, cândva embleme ale Bucureștiului, mizeria e cumplită, gazonul e ars și sunt locuri unde aproape nu există iarbă, asfaltul de pe alei este plin de gropi, băncile sunt rupte. Doar ce a lăsat natura și Dumnezeu e frumos. Iar în Parcul Herăstrău, natura a făcut să înflorească cireșii.
Primarul Nicușor Dan, într-un țarc de catifea, în mizerabilul parc Herăstrău
Nu-s mulți cireși în parc, iar acolo unde sunt 1-2-3 iarba e ca pe maidane. Se vede și în pozele care însoțesc acest articol despre organizarea unui eveniment în cinstea unei mari sărbători japoneze: Hanami – Sărbătoarea Florilor de Cireș în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I.
Dintr-un comunicat transmis de Primăria București sâmbătă, însoțit de fotografii excepționale, aflăm despre inițiativa lui Nicușor Dan și a unei doamne din Ministerul Culturii.
„Primarul General, Nicușor Dan, a participat astăzi (n.r. sâmbătă), alături de E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București și de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Ștefana Baciuna, la Hanami – Sărbătoarea Florilor de Cireș, care a avut loc în Grădina Japoneză din Parcul Parcul Regele Mihai I (Herăstrău).
În cadrul evenimentului, ambasadorul Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda, a explicat că floarea de cireș este floarea națională a țării sale și că în lunile martie și aprilie, când înfloresc cireștii, japonezii sărbătoresc sosirea primăverii, acesta fiind un obicei vechi de o mie de ani”.
Sub cireș, edilul a reflectat „asupra fragilităţii condiţiei”
Primarul General Nicuşor Dan: „Mulţumim Ambasadei Japoniei pentru această zi, pentru oportunitatea pe care ne-o dă fiecăruia dintre noi să descoperim cultura acestui popor. În cultura japoneză floarea de cireş este un simbol al efemerului iar în această zi de sărbătoare trebuie să reflectăm asupra fragilităţii condiţiei noastre şi să ne străduim fiecare dintre noi să lăsăm în urmă ceva trainic”.
Diana Ştefana Baciuna de la Cultură a explicat că, deși în ultimii doi ani nu a fost posibilă organizarea acestui festival, din cauza pandemiei, în Capitală au fost organizate, anul trecut, o serie de evenimente culturale.
Din același comunicat am mai aflat că ne-am scos în fața prietenilor japozezi cu niște minime activități culturale. , „Au fost organizate sesiuni de ceremonia ceaiului, ateliere de origami sau de caligrafie, expoziție de kimonouri și yukata, iar fundalul muzical a fost asigurat de tobele japoneze ale trupei Kodama Taiko și de muzică de flaut japonez (shakuhachi). Așa cum vedeți în poze!
Săpuneala europarlamentarului Bușoi, după ce Nicușor Dan a blocat ieri traficul în Capitală
De parcă nu ar fi fost de ajuns evenimentul cu cireșul din Herăstrăul murdar, făcut ca pe vremea lui Ceaușescu, când se vopsea gardul să nu se vadă mizeria din spate sau când se agățau fructe în pomi ca să se vadă roadele, primăria lui Nicușor Dan a luat o decizie care i-au adus multe „cuvinte bune” pe rețelele sociale.
De la ora 6.00 la 16.00 traficul pe cele mai importante artere ale Bucureștiului a fost închis pentru un maraton.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) a dispus modificarea a 40 de linii de transport public de călători și înființarea temporară a trei linii navetă, pentru a permite desfășurarea evenimentului sportiv „Bucharest International Half Marathon & 10k 2022”.
Un mesaj extrem de critic a fost postat pe Facebook de europarlamentarul PNL Cristian Bușoi. În el este înglobată toată situația din Capitală în Duminica Floriilor și a Paștelui Catolic.
„Să interzici traficul este dovadă de lipsă de respect pentru bucureșteni și incapacitate admistrativă”
„Pe ploaie și la numai 3 grade Celsius, niște minți inteligente din Primăria Capitalei au decis să închidă unele dintre cele mai importante artere din București pentru un maraton, desigur important, dar care ar fi putut fi amânat sau măcar scurtat, date fiind condițiile meteo. Într-un București deja sufocat, într-un oraș în care cea mai mică ploaie afectează circulația, într-o zi cu două Sărbători importante: Duminica Floriilor și Paștele Catolic, și repet, pe o vreme mohorâtă, să interzici traficul este dovadă de lipsă de respect pentru bucureșteni și incapacitate admistrativă”, a scris europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, pe Facebook.
„Tot respectul pentru participanții la maraton, respect sincer pentru sportivii României, care inspiră aceste evenimente, dar și pentru miile de bucureșteni activi, care duc înainte acest oraș. Unii dintre ei lucrează și astăzi și trebuie să ajungă către jobul lor, alții au nevoie să ajungă în diverse zone din Capitală, către cei dragi sau la aeroport. Și aceștia merită să fie respectați. Cu mai multă implicare din partea autorităților competente, sigur se poate găsi un just echilibru între aceste activități”, a mai scris liberalul Bușoi.