A început cu amenințări și a ajuns la rugăminți. Primarul din Valea Lupului, zona metropolitană a Iașului, este pur și simplu disperat de faptul că oamenii nu vor să discute cu recenzorii. Nu s-au autorecenzat și nici pe recenzorii nu vor să îi vadă.
Primarul din Valea Lupului, disperat că nu vor oamenii să se recenzeze. Care este motivul amenințărilor și rugăminților edilului
Locuitorii din comuna Valea Lupului sunt amenințați cu Poliția la ușă, dacă refuză, în continuare, să se recenseze la Recensământul Populației și Locuințelor. Din cauza refuzului categoric al oamenilor,
Primăria comunei Valea Lupului riscă să piardă mai multe proiecte cu finanțare europeană de care beneficiază și în funcție de numărul de locuitori, număr pe care nici măcar domnul primar nu îl cunoaște, cu exactitate. Un număr exact de locuitori ar fi pentru primar și primărie o adevărată mană cerască.
Deschide ușa vecine…
Câteva mii de persoane din localitate au refuzat recenzarea făcută de cei de la Direcția Județeană pentru Statistică (DJS) a județului Iași, decizie care a nemulțumit autoritatea locală. Primarul comunei ieșene, Liviu Dulgheru, a afirmat că, dacă oamenii nu vor să se recenzeze, se poate ajunge ca recenzorul să vină însoțit de Poliție la ușile acestora, pentru a putea fi trecuți în documente.
Primarul Liviu Dulgheru a arătat că o bună parte din locuitorii comunei au refuzat recenzarea. În aceste condiții, primarul a menționat că va solicita prezența forțelor de ordine care să le explice oamenilor de ce trebuie să se recenzeze.
„Am întâmpinat probleme cu locuitorii din Valea Lupului în ceea ce privește Recensământul Populației și Locuințelor. Se merge foarte greu cu recenzarea celor care nu vor să răspundă la ușă atunci când ajunge recenzorul pe la ei. În aceste condiții, putem ajunge la măsuri extreme”, a spus Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului, citat de bzi.
Nici amenda nu îi sperie
Cei care nu vor să fie recenzați se pot alege cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei. În comuna Valea Lupului, în acte sunt trecuți 12.800 de locuitori, iar până acum au fost recenzate 8.800 de persoane.
În realitate, în comună trăiesc circa 20.000 de locuitori, iar situația este, actualmente, una, total, neclară. Primarul mai spune că din cauza refuzului de recenzare a locuitorilor, comuna poate fi afectată drastic și la buget.
Așa că primarul a trecut, de această dată, la rugăminți fierbinți, pe care le-a scris chiar pe pagina personală de socializare:
”Vă rugăm să primiți recenzorii! Venim în sprijinul dumneavoastră cu datele de contact ale acestora și cu sectoarele alocate fiecaruia”, cu referire directă la recenzori, desigur.
Statistica ieșeană
Circa 60 la sută din populația Iașului a fost recenzată. Până în momentul de față, aproape 60 la sută din populația stabilă, estimată a județului Iași a fost recenzată, conform datelor existente la Direcția de Statistică, județul fiind, însă, pe ultimele locuri la nivelul țării. Recenzarea ar urma să se încheie pe 17 iulie 2022.
Motivele nevăzute
Ce spun oamenii este deosebit de interesant. Teoria conspiraționistă anunță oamenii, tot pe rețele de social media, să stea departe de recenzori. Motivul este unul singur: fiscul.
În perioada de autorecenzare, de asemenea, oameni erau îndemnați să nu răspundă recensământului, acesta fiind o sabie cu două tăișuri. Spui că ai două case, pe una o impozitează maximum, cel puțin așa se anunța pe grupuri. Nu a durat mult timp și șeful ANAF a declarat public că da, este cu ochii pe oameni, în timp ce impozitele o vor lua razna, pe o linie asecendentă, greu de suportat de omul simplu, muncitor.