Guvernul Florin Cîțu a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care salvează primarii de la faliment.
În felul acesta s-a luat o piatră de pe inima primarilor care nu mai trebuie să dea banii înapoi Guvernului pentru nerealizarea lucrărilor începute prin PNDL 1.
Dacă nu s-ar fi acordat această perioadă de grație, primăriile ar fi trebuit să dea înapoi banii primiți de la Guvern, lucru care ar fi dus la intrarea mai multor autorități locale în faliment, iar lucrările ar fi rămas neterminate și s-ar fi stricat.
Primarii răsuflă ușurați
„Obiectivele de investitii cuprinse in PNDL 1 sunt prelungite ca si posibilitate de finantare cu inca 2 ani. Au fost incheiate 3.362 de contracte pentru PNDL 1 la peste 3.362 de investitii, din care 1.037 de obiective de investitii nu sunt inca finalizate si daca nu am fi prelungit perioada de derulare existau doua riscuri majore, programul ar fi avut de suferit si poate si mai grav la 1037 de obiective sumele deja alocate de minister care se ridica la peste 4 miliarde de lei noi ar fi trebuit returnate de autoritatile administratiei publice locale, ceea ce ar fi creat o problema mare la multe UAT-uri”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), după ședința de Guvern.
Astfel, lucrările publice în derulare nu vor fi sistate, iar autoritățile locale vor fi salvate de la faliment de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în penultima zi a anului.
„Amânarea a fost necesară pentru ca investițiile finanțate deja parțial să poată continua, iar autoritățile administrației publice locale să nu fie nevoite să ramburseze banii cheltuiți. Este vorba de o sumă de peste 4 miliarde de lei în total, ceea ce ar însemna faliment pentru multe autorități ale administrației publice locale”, a subliniat Attila Cseke.
Ce prevede Ordonanța
Ordonanța permite, de asemenea, autorităților să solicite în termen de 30 de zile, o suplimentare la buget pentru aceste investiții, dacă acestea se justifică.
„De exemplu, în cazul în care creșterile salariale din industria construcțiilor implică costuri suplimentare în executarea lucrărilor, autoritatea locală poate solicita fonduri în plus pentru a acoperi aceste cheltuieli”, a spus ministrul.
Prevederea se aplică investițiilor care aparțin PNDL etapa I și se derulează pe răspunderea autorităților locale.
Totodată, actul normativ permite autorităților locale, ca în cazul în care dispun de fondurile necesare să continue investiția din surse proprii de finanțare, în condițiile în care statul, temporar, nu este în măsură să transfere sumele aprobate. Banii vor fi ulterior returnați autorităților locale.