Licitația pentru achiziționarea Fabricii de Cultură din Sibiu va avea loc până la sfârșitul acestui an, „altfel, pierdem banii din PNRR, banii din POR, fonduri norvegiene și elvețiene”, precizează Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS)
Punctul de vedere al lui Constantin Chiriac
De asemenea, directorul TNRS a mai precizat că acel spațiu urmează să fie reabilitat inclusiv din punctul de vedere al eficienței energetice: „(…) să putem să avem energie, fără a o mai cumpăra. Chiar să ajungem la soluția ca tot ceea ce producem acolo, ca energie, să poată să deservească noul Teatru și centrul de congres”.
În cadrul conferinței de prezentare a premierelor din luna septembrie pe scenele TNRS, Constantin Chiriac a vorbit despre necesitatea achiziționării Fabricii de Cultură.
În acest context, Constantin Chiriac a declarat: „După o muncă de atâția ani sperăm din toată inima să se concretizeze cât mai repede aducerea Fabricii de Cultură la ea acasă, să o cumpere Primăria și să poată să rămână un spațiu în care să triumfe frumosul, bucuria, creația. Sunt spații ctitorite împreună – e Faustul, e Lulu etc. Nicăieri în lume nu e o întâmplare de genul acesta. Sperăm ca în 2024 să putem să redeschidem Fabrica de Cultură cu spectacolele dlui Purcărete, dlui Zholdak, ale lui Andrei și Andreea Grosu, ale marelor nume care sunt pe alee, în așa fel încât acel spațiu să devină un loc în care tânăra generație să aibă un car de proiecte și de întâlniri. Sunt 56 de nume pe alee. Gândiți-vă câtă bogăție, ce tezaur uriaș e aici”.
Totodată, directorul TNRS a amintit că deocamdată dorința de achiziționare a fost aprobată de Consiliul Local. „Dar până la decizia structurii juridice care conduce această insolvență, până se va face licitația trebuie să aprobe CL acum suma pe care a făcut-o evaluatorul independent. Primăria să găsească sursele de finanțare în așa fel încât să se poată facă această achiziție”, a spus Constantin Chiriac.
De asemenea, având în vedere proiectele și sursele de finanțare ale viitoarelor proiecte, directorul TNRS crede că procedura de licitație va avea loc până la finalul acestui an, subliniind totodată că unul din marile proiecte, în afara evenimentelor culturale, ține de eficiența energetică.
„Eu cred că se va face până la final de an, pentru că pierdem banii din PNRR, pierdem banii europeni, banii de la POR, de la fondurile norvegiene, elvețiene. Vrem să reabilităm tot spațiul acela, pe câteva proiecte, în așa fel încât să putem să avem energie, fără a o mai cumpăra. Chiar să ajungem la soluția ca tot ceea ce producem acolo, ca energie, să poată să deservească noul Teatru și centrul de congres. Tot ce gândim, gândim pentru viitor și pentru această comunitate”.
Primăria Sibiu nu a anunțat oficial intenția de achiziție
Suma avansată de către actualii reprezentanți ai Construcții SA pentru vânzarea clădirii de 6.776 de mp și a terenului de 2,7 de ha aflat împrejur este de 4,3 milioane de euro, însă prețul final va fi stabilit în urma unei evaluări acreditate.
Luna trecută, respectiv în august 2022, directorul general Construcții SA, Adrian Homan, cel care arată că a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al societății, spunea că nu a fost înștiințat oficial de către Primăria Sibiu asupra intenției de achiziție.
Afirmând că asupra lui ar fi exercitate presiuni să vândă bunurile sub prețul pieței, Adrian Homan a declarat: ”N-avem nicio adresă din partea administrației locale. Am citit și noi despre hotărârea adoptată. Dar aceste bunuri nu vor putea fi vândute direct, ci în cadrul unei licitații”, citează turnulsfatului.ro