Economic

Primăria din Sinaia a finalizat cumpărarea Telecabinei și a Telefericului de la o companie în care e implicat și Adrian Sârbu

Primăria din Sinaia a finalizat cumpărarea Telecabinei și a Telefericului de la o companie în care e implicat și  Adrian Sârbu

La finalul anului trecut, Primăria Sinaia a fost o achiziție interesantă. E vorba de instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, care fac legătura între perla Carpaților, cota 1400 și cota 2000.

Pentru vechiul teleferic și telecabina construită în anii 70 a fost pusă la bătaie suma de două milioane de euro fără TVA. Instalațiile cu istorie în spate au fost scoase la licitație în primăvara lui 2022 de societatea Teleferic Prahova, în care era implicat și omul de afaceri Adrian Sârbu.

SC Teleferic Prahova SA este o societate comercială cu capital privat, care are ca acţionari SC Alleria Management Company SA (10% din capitalul social), Saba Investement Overseas LTD. (82,6066% din capitalul social) şi acţionari PPM (7,3934% din capitalul social), se consemna cu ani în urmă în presă. Adrian Sârbu era acționar la una dintre aceste firme.

Prețul este… imens

Pentru început, proprietarul a cerut suma de 3.330.533 euro, fără TVA, însă autoritățile au spus că prețul este imens. Chiar și așa, primarul din Sinaia, Vlad Oprea a spus atunci că primăria ar vrea totuși să cumpere instalațiile, „pentru imagine”, dacă prețul ar fi mai mic. La ultima licitație, s-a scăzut prețul la două milioane de euro, iar Transport Urban, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sinaia a fost singurul ofertant. Astfel că licitația a fost câștigată.

”După licitație avem termen de 30 de zile pentru a încheia contractul de vânzare cumpărare. Cred că dintotdeauna ne-am dorit achiziționarea. A fost un proces de negociere care a durat ani de zile. Nu merita achiziționarea pe suma de patru milioane de euro pe care ei au scos-o în urmă cu un an.

Nu știu dacă va funcționa de la începutul sezonului, probabil undeva în luna ianuarie. Eu nu știu la momentul acesta ce vom prelua. Pe hârtie știu. Starea telecabinei… ei spun că este bună. Eu va trebui să merg acolo cu o echipă tehnică să evaluez lucrurile.

Ei au autorizație de la ISCIR, dar evaluarea noastră efectivă a tuturor sistemelor tehnice nu a avut încă loc. Prin urmare după ce o vom achiziționa va trebui să intrăm atunci să vedem care e starea lucrurilor și în ce măsură ne putem asuma funcționarea.

Atâta vreme cât ele au autorizație ISCIR eu îmi imaginez că sunt în regulă”, a precizat Maria Floricică, manager SC Transport Urban Sinaia.

A fost semnat contractul

Pe 16 ianuarie, potrivit declarațiilor oferite de reprezentanții primăriei, s-a semnat și contactul. Și astfel acest domeniu,,singurul de altitudine, rămâne cel mai mare al sporturilor de iarnă din România.

„Ieri, 16 ianuarie 2023, a fost semnat de către reprezentanţii Societăţii de Transport Public Sinaia, actul de cumpărare prin licitaţie publică a Telecabinei din oraş. Odată cu preluarea Telecabinei Sinaia şi a instalaţiilor de transport pe cablu care o deserveau, domeniul schiabil sinăian devine incontestabil, prin numărul de instalaţii şi pârtii.

Cel mai mare domeniu al sporturilor de iarnă din România şi singurul de altitudine”, au transmis, marţi după amiază, oficialii Primăriei Sinaia.

Sezonul de schi s-a deschis vineri

Vremea mult prea caldă a făcut ca sezonul de ski să se deschidă vinerea trecută la Sinaia, iar cei care iubesc sporturile de iarnă se pot distra pe șapte pârtii.

În ceea ce privește instalațiile care funcționează cu public acestea sunt Instalaţiile care funcţioneaz Gondola Sinaia, de la Cota 1400, Gondola Carp de la Cota 2000,  banda pentru începători de la Cota 2000, Telescaunul Soarelui şi Telescaunul Dorului.