Economic

Primăria Capitalei NU alocă BANI pentru Catedrala Neamului. Anunțul lui Nicușor Dan!

Primăria Capitalei NU alocă BANI pentru Catedrala Neamului. Anunțul lui Nicușor Dan!

Primăria Capitalei NU alocă BANI pentru Catedrala Neamului. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că anul acesta nu vor fi alocate fonduri pentru construcția Catedralei Neamului.

„De alocări de bani pentru biserici și statui se ocupă Direcția de Arhitectură-Peisagistică, instituție subordonată PMB. Bugetul total pentru intervenții este undeva la un milion de lei. Urmează să vină cu lista obiectivelor”, spune Nicușor Dan.

Primarul Gneral al Capitalei a precizat că pe listă nu se află Catedrala Neamului.

Primăria Capitalei NU alocă BANI pentru Catedrala Neamului. „Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de la direcție către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenții, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”, conchide primarul general al Capitalei.

Reamintim că Catedrala Neamului a primit mai multe fonduri din partea fostei administrații, condusă de Gabriela Firea.

Unul dintre cele mai grandioase proiecte din istoria României

Catedrala Națională, cunoscută și sub numele de Catedrala Mântuirii Neamului, este unul dintre cele mai grandioase proiecte din istoria României.

În urmă cu ceva timp, Basilica.ro a prezentat, într-o perspectivă sumară, câteva cifre ale proiectului demarat în urmă cu mai bine de un deceniu.

  • 8 tone de mozaic – catapeteasma Catedralei a fost realizată în întregime în tehnica mozaic. Întreg lăcașul de cult va fi decorat în interior cu pictură în tehnica mozaic.
  • 10 ani de lucrări – Din momentul în care Patriarhul Daniel a fost întronizat, și-a stabilit drept prioritate construirea Catedralei. Slujba de punere a pietrei de temelie din Dealul Arsenalului a avut loc pe 29 noiembrie 2007, iar Patriarhia Română a demarat efectiv lucrările în 2010.
  • 25 de tone – atât cântărește cel mai mare clopot din Catedrală, care este totodată, cel mai mare clopot cu balans liber din lume. Toate cele 6 au în total 33 de tone și sunt montate la o înălțime de 60 de tone.
  • 110 milioane de euro – Resursele financiare necesare pentru construirea Catedralei au reprezentat o sursă de controversă în spațiul public. Până la sfințire, au fost fost investite peste 100 de milioane de euro, „însă eforturile Bisericii nu s-au concentrat exclusiv în această zonă. În ultimul deceniu au fost investite mai mult de
  • 150 de milioane de euro în domeniul filantropic, în cele peste 700 de instituții sociale ale sale”.
  • 134 de ani de așteptare – Necesitatea construirii unei Catedrale Naționale în Bucuești s-a resimțit încă de după Războiul de Independență; 1881, în timpul Regelui Carol a fost înaintat un proiect de lege cu privire la construirea unei Catedrale creștin-ortodoxe.