Nici nu a fost înmormântată Regina Elisabeta că deja micile ţări încep să se revolte. După ce a semnat documentul prin care îl recunoaşte drept Rege pe Charles al III-lea, premierul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne s-a răzgândit: nu mai vrea monarhie.
Prima ţară, membră Commonwealth care vrea să renunţe la monarhie în termen de trei ani de la moartea Reginei Elisabeta
Prim ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne a semnat un documentul care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea, dar câteva minute mai târziu, a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce iniţial a făcut referire la o astfel de intenţie la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.
Acesta doreşte convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, relatează The Guardian.
Ţara din Caraibe este una dintre cele 14 naţiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca şef de stat.
Browne a declarat pentru ITV că gestul său nu trebuie privit ca un act de ostilitate.
„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”.
Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a spus: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.
Browne a declarat sâmbătă la ITV că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.
În aprilie, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.
Prinţul Edward a fost criticat ca fiind „arogant” pentru că a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor lui Browne.
La rândul lor, William şi Kate au fost acuzaţi că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulţimea printr-un gard din plasă de sârmă.
Manifestanţii i-au acuzat că beneficiază de „sângele, lacrimile şi sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnaţi să recunoască că economia britanică a fost „construită pe spatele” locuitorilor din Bahamas în trecut şi să plătească despăgubiri.
Gaston Browne, premierul care enervează pe toată lumea
Prinţul Harry a participat în 2016 la o recepţie în Antigua unde, de faţă cu 300 de persoane, premierul Gaston Browne a făcut nişte remarci care nu au fost tocmai pe placul prinţului.
„Bănuiesc că familia regală se va îmbogăţi cu o nouă prinţesă, în curând. Vreau să ştii că sunteţi bineveniţi în luna de miere aici“, i-a spus premierul Gaston Browne prinţului deosebit de stânjenit, la o recepţie VIP în Barnacle Point, Antigua.
Prinţul Harry se afla atunci într-un turneu regal în Caraibe şi a fost vizibil deranjat de această remarcă, acelaşi politician a continuat tirada, cu referire la faptul că Harry urma să întâlnească şase regine ale frumuseţii din această ţară.
„Ce se întâmplă aici rămâne aici, aşa că nu-ţi fie teamă!“, a continuat acesta, aluziv.
A fost interesant că prim ministrul Gaston Browne a pomenit despre relaţia lui Harry cu Meghan, în condiţiile în care asistenţii prinţului au cerut celor prezenţi la eveniment să se nu discute despre acest aspect personal.
Despre Antigua și Barbuda
La fel ca în cazul altor țări din Commonwealth, și în Antigua și Barbuda există o monarhie constituțională, care recunoaște în continuare pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca fiind șeful statului. Totuși, țara are un guvernator-general și parlament propriu. Capitala este Saint John’s, iar subunitățile administrative se numesc parohii, toate având nume de sfinți: Saint Mary, Saint Paul etc.
Drapelul național înfățișează un răsărit de soare al noii ere deasupra albastrului mării (speranța) și albului plajelor, pe un fundal negru, care amintește originea africană a majorității populației. În timpul colonialismului, Caraibele au fost populate intens cu sclavi africani pentru a lucra plantațiile de zahăr, astfel încât astăzi urmașii acestora sunt majoritari în mai multe națiuni central-americane. Sclavia a fost abolită în 1834, acordându-se însă o libertate parțială. Răsăritul de soare este încadrat de două triunghiuri roșii (sângele strămoșilor sclavi) dispuse în „V”, de la „victorie”.