La Odorheiu Secuiesc, Páva Group deschide Academia de Gastronomie Taste of Transylvania, prima școală culinară dedicată gastronomiei transilvănene.
Scopul principal al acesteia este de a păstra bucătăria transilvăneană, dar își propune, de asemenea, să încurajeze colaborarea între proprietarii de afaceri din industria ospitalității, bucătarii și echipele lor și fermele micilor fermieri, punând accentul pe utilizarea doar a celor mai proaspete ingrediente, de proveniență locală și pe gustul rețetelor tradiționale.
Inițiativa a fost promovată și în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), care a debutat cu un mesaj foarte important din partea lui Trucza Adorján, organizatorul principal al festivalului gastronomic Taste of Transylvania și proprietarul grupului Páva: „Gătim din ceea ce avem!‟
Academia de Gastronomie Taste of Transylvania: prima scoală de gastronomie inspirată de bucătăria din Transilvania
Potrivit fondatorului Trucza Adorján, Academia de Gastronomie Taste of Transylvania își propune un program care să includă cursuri de formare pentru adulți, traininguri pentru cei în căutarea unui hobby, dar și masterclass-uri pentru bucătari. De asemenea, Academia oferă spațiul perfect pentru team buildinguri și evenimente în domeniul gastronomiei.
În cadrul evenimentului de pe 22 aprilie, Trucza Adorján a subliniat ideea că Academia va fi mai mult decât un centru de formare, un loc care va oferi cunoștințe practice, dar și o viziune de carieră în sectorul HoReCa, totul pornind de la integrarea coerentă a valorilor locale. „Nu numai ingredientele, dar și forța de muncă va fi locală”, a declarat acesta.
Primele cursuri ale Academiei vor fi lansate în iunie și vor fi destinate viitorilor ospătari, bucătari, ajutoare de bucătari. Acestea vor fi urmate de organizarea cursurilor WSET, dedicate cunoașterii vinurilor și spirtoaselor. În același timp, organizatorii vor monitoriza constant cerințele pieței pentru a-și extinde portofoliul de cursuri și a dezvolta oferta de traininguri.
O nouă ediție a festivalului gastronomic Taste of Transylvania
Iar surprizele nu se opresc aici. Cu ocazia evenimentului din 22 aprilie, a fost dezvăluită și data festivalului gastronomic Taste of Transylvania: a doua ediție va avea loc între 14-17 septembrie 2023, în satul de vacanță Boroș. Festivalul este strâns legat de Ziua Pământului și de inițiativele din jurul ei, deoarece această ediție va fi organizată pornind de la conceptul de low waste, obiectivul principal fiind protejarea mediului.
„Vom face demersuri concrete pentru a minimiza cantitatea de deșeuri și mărimea amprentei ecologice a festivalului”, a spus Trucza. Expozanții de la festival vor avea o listă de ingrediente interzise, astfel că nu vor putea folosi ingrediente ce provin de la distanțe de mii de kilometri, care nu sunt specifice regiunii. În același timp, va fi încurajată folosirea ingredientelor locale. Nu în ultimul rând, tacâmurile și recipientele folosite la festival vor fi reutilizabile sau reciclabile, în timp ce o parte semnificativă a acestora va fi compostată local.
Biletele la Taste of Transylvania 2023 vor fi puse la vânzare în câteva săptămâni, iar vestea bună e că, în acest an, vor putea fi cumpărate și cu opțiuni de cazare. Toate informațiile legate de bilete și cazare vor fi comunicate pe site-ul oficial al evenimentului, tasteoftransylvania.eu și pe rețelele sociale, iar adresa de e-mail info@tasteoftransylvania.eu este deja activă pentru a oferi răspunsuri la întrebările publicului larg.
Programele de dezvoltare economică sunt esențiale pentru sprijinirea sectorului agricol și de turism
Mónika Kozma, directoarea Fundației Pro Economica a subliniat, la rândul său, importanța alegerilor sustenabile și locale, adăugând că evenimentul de pe 22 aprilie a fost o adevărată piatră de temelie în viața gastronomică transilvană.
Aceasta a declarat că programele de dezvoltare economică coordonate de fundație au ca scop sprijinirea sectorului agricol și de turism, iar unul dintre elementele principale ale granturilor lansate de fundație este îngrijirea mediului. Astfel, aplicanții au și obligația să procure ingredientele de la producătorii locali, ceea ce înseamnă ideile lor se îmbină perfect cu misiunea Academiei și a festivalului. Mónika Kozma a mai subliniat și faptul că există o criză severă de resurse umane în sectorul HoReCa și că partenerii lor întâmpină dificultăți în recrutarea personalului, mai ales pe posturile de cameriste, personal pentru recepție, ospătari și bucătari, deci Academia proaspăt lansată poate să fie o soluție perfectă la această situație îngrijorătoare.
La festivitatea de inaugurare a Academiei a fost prezent și domnul ministru al mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, care i-a felicitat pe fondatorii Academiei și a spus că ideile puse în practică aici sunt extrem de importante, mai ales că avem de-a face față cu probleme de mediu pe plan local și global, iar pentru schimbările climatice trebuie să avem răspunsuri inovatoare.
Cu această ocazie, ministrul a anunțat lansarea unui program de sprijin al festivalurilor din România. Acesta va acorda un grant pentru festivaluri prin care va sprijini minimizarea folosirii materialelor plastice, realizarea compostării și folosirea mijloacelor de transport public, respectiv a energiei verzi la festivaluri.