Se vede că le-a ajuns cuțitul la os sau i-a lovit unde îi doare cel mai tare și anume la buzunar. Așa au simțit chinezii când au ieșit în stradă să își exprime pubic și vocal nemulțumirile.
Prima revoltă în China post pandemică. Ce motiv i-a scos pe oameni în stradă. Video
Un grup mare de persoane dintr-un oraş din centrul Chinei a protestat duminică împotriva autorităților locale, acuzate de complicitate și „corupție„, într-o neobișnuită demonstrație de sfidare a guvernului de la Beijing.
Mai mulți chinezi au ieșit să protesteze în orașul Zhengzhou din China, față de înghețarea depozitelor personale bancare. Ei au povestit, după eveniment, pe rețelele de socializare, că au fost răniți duminică, după ce personalul de securitate a dispersat mulțimea cu maximă violență.
Patru bănci importante din provincia Henan, slăbită de încetinirea creșterii economice, au înghețat toate retragerile de numerar, încă de la mijlocul lunii aprilie, afectând astfel mii de oameni.
Chinezii nemulțumiți au mai ieșit în stradă de atunci și până acum, dar într-un număr mult mai mic. Dar nici autoritățile nu au stat degeaba.
Pentru a preveni noi adunări, autoritățile locale au fost suspectate luna trecută că au ”înroșit” starea de sănătate a mai multor manifestanți, făcând imposibilă deplasarea.
Duminică, câteva sute de persoane au manifestat în fața unei sucursale a băncii centrale chineze din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, potrivit mai multor participanți, menționați de AFP.
Imagini foto și video șterse de autoritățile chineze
Imagini și filmări video au scăpat pentru scurt timp de ochi vigilenți ai autorităților chineze, pentru că ulterior toate informațiile au fost șterse, pentru a nu exista multe dovezi clare despre acest eveniment. Cu toate acestea, ele au reușit să se distribuie online.
În videoclipuri s-a putut vedea cum manifestanții sunt arestați în mod agresiv de agenți camuflați, îmbrăcați în civil. Fețele unora dintre protestatari sunt învinețite pe loc.
Unii protestatari au fost „bătuți, răniți și sângerau la cap”. Chiar și ”persoane cu dizabilități au fost bătute cu bestialitate”, a declarat pentru AFP un participant, care a estimat numărul protestatarilor la „câteva mii”.
Demonstrațiile sunt rare și aproape inexistente, într-o țară în care menținerea stabilității sociale este o obsesie și în care guvernul înăbușă din fașă orice potențial protest.
Menționăm că aceasta este prima revoltă post pandemică, de mare amploare, a chinezilor.
Foto: captura/twitter
交战场面 pic.twitter.com/EqYK8Tz3fv
— 河南村镇银行维权 (@Qwaszx179730654) July 10, 2022
Foto: captura/twitter