În ultimii ani, imprimarea 3D a fost folosită pentru a construi orice, de la case la întreprinderi și chiar poduri. Acum, Dubai este pe cale să construiască prima moschee din lume imprimată 3D.
Structura va putea găzdui 600 de credincioși și va avea o suprafață de 2.000 de metri pătrați pe două etaje, potrivit lui Ali Mohammad Alhalyan Alsuwaidi, șeful departamentului de inginerie din cadrul Direcției pentru afaceri islamice și activități caritabile a guvernului din Dubai (IACAD). Aceasta va fi realizată dintr-un amestec de beton, iar construcția este planificată să înceapă până la sfârșitul anului și se așteaptă să fie finalizată în primul trimestru al anului 2025.
„Am ales să imprimăm moscheea în 3D deoarece este o tehnologie nouă și inovatoare care are potențialul de a economisi timp și resurse în comparație cu metodele tradiționale de construcție”, a declarat Alhalyan Alsuwaidi. IACAD a refuzat să numească compania care va fi responsabilă de construcție.
Construirea clădirilor cu ajutorul imprimării 3D necesită mașini de imprimare de mari dimensiuni care sunt programate cu informațiile de proiectare. Acestea storc materialul de construcție dintr-o duză, construind structura în straturi. Marea majoritate a structurilor tipărite 3D sunt realizate din beton, dar este posibil să se tipărească folosind alte materiale, cum ar fi argila.
Modernizarea industriei construcțiilor
Dubai și-a propus să devină capitala mondială a imprimării 3D, iar în 2018 a lansat o „Strategie de imprimare 3D” care prevedea ca 25% din noile construcții din emirat să fie imprimate 3D până în 2030.
Până în 2019, clădirea municipalității din Dubai (înaltă de 9,5 metri și cu o suprafață de 640 de metri pătrați) deținea recordul mondial pentru cea mai mare structură imprimată 3D și găzduia, de asemenea, primul birou imprimat 3D din lume, precum și un laborator de cercetare a dronelor imprimat 3D.
Dar noi clădiri tipărite 3D apar în întreaga lume, de la locuințe pentru refugiați în Iordania și pentru persoanele fără adăpost din Austin, Texas, până la complexe întregi de clădiri, cum ar fi centrul de pregătire militară Camp Swift de 3.800 de metri pătrați, și cartiere întregi, cum ar fi proiectul New Story din Tabasco, Mexic, care va oferi locuințe pentru familiile care trăiesc în sărăcie.
Theo Salet este decanul Departamentului de Mediu Construit de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, în Olanda. El este un susținător al modernizării industriei construcțiilor prin intermediul unor tehnologii precum imprimarea 3D.
„O cantitate mare de lucrări de construcții trebuie să fie realizată în următoarele decenii, în contextul unei lipse de muncitori calificați în construcții, al unei tranziții energetice și al necesității ca industria să devină mai sustenabilă”, a declarat el.
„Proiectarea și construcția digitală vor economisi timp … vor reduce costurile de construcție și costurile eșecurilor, vor rezolva problema lipsei de lucrători în construcții și ne vor permite să regândim proiectele noastre în termeni de sustenabilitate”, a adăugat el.
Proiectarea moscheei din Dubai se va confrunta cu provocări
El consideră că un proiect precum moscheea propusă de Dubai reprezintă următoarea etapă în proiectarea arhitecturală printată 3D, dar anticipează că se va confrunta cu provocări.
„Realizarea unui astfel de proiect mare și atrăgător pentru ochi este o sarcină destul de dificilă, de o amploare încă necunoscută”, a spus el. „Fără nicio îndoială că imprimarea 3D va funcționa, totuși, desenele redate fac promisiuni care trebuie să fie (posibil) de îndeplinit în practică … Un proiect de o asemenea anvergură și ambiție este, în opinia mea, un proiect din care se învață și din care ar trebui să fie posibile greșeli”, potrivit CNN Style.