Un om de afaceri din Negrești-Oaș iese din închisoare după 3 luni de la condamnare și după 11 ani de anchete.
Prima instanță care scoate un om din pușcărie, conform deciziei CCR. Afaceristul fusese anchetat 11 ani
Curtea de Apel Cluj a dispus eliberarea maramureșanului Cicio din pușcărie după admiterea contestației în anulare, întemeiată pe Decizia CCR 358/2022 privind prescripția specială.
„Miercuri, 15 iunie 2022, judecatoarele Oana Maria Ivanciuc si Georgiana Rodica Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj au dispus punerea in libertate a omului de afaceri Gheorghe Cicio, condamnat in aprilie 2022 la 3 ani inchisoare cu executare pentru spalare de bani, dupa admiterea in principiu a contestatiei in anulare formulate de acesta. Foarte important este insa ca respectiva contestatie in anulare, admisa in principiu de instanta, a fost argumentata cu deciziile CCR privind prescriptia specială”, a scris site-ul luju.ro.
Este prima instanță care aplică decizia Curții Constituționale privind prescripția specială și poate fi izvor și pentru alte instanțe.
Cine e afaceristul cu noroc din Maramureș
În anul 2013, presa anunța știrea despre afaceristul din Negrești-Oaș. Numele lui nu spunea mare lucru, însă suma comunicată de procurori, ca fiind valoarea contractelor cu statul, era semnificativă pentru acea perioadă.
S-a spus că afaceristul din Negreşti Oaş, județul Satu Mare, a primit contracte în valoare de circa 150 miliarde de lei vechi (3,5 milioane de euro), fără TVA, în mai puţin de 3 ani de zile, pentru lucrări de vopsire a unor poduri ale CFR. Este vorba despre Gheorghe Cicio, de 57 de ani, asociat cu câte 50% în două firme răsfăţate de CFR: Daria Const SRL, alături de fiul cel mare, Vasile Cicio, de 35 de ani şi Ciceu SRL, împreună cu Gheorghe Daniel Cicio, de 26 de ani, alt fiu de-al său.
Pe 29 aprilie 2022, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru spălare de bani, și a dispus confiscarea de la acesta a peste 1.000.000 de lei, bani care ar fi făcut obiectul infracțiunii comise acum 11 ani pentru care Cicio și un alt inculpat, din județul Bihor, au fost judecați.
Faptele au fost comise în 2011, iar ancheta procurorilor și procesele au durat 11 ani
Potrivit hotărârii Tribunalului Maramureș, Gheorghe Cicio este acuzat că în cursul anului 2011, în baza unei înțelegeri cu Mihai Adrian Mureșan, a dispus schimbarea sau transferul sumei de 1.023.000 de lei, reprezentând venituri ilicite, din fondurile unor societăți prin conturile unor firme din Oradea (în octombrie 2011 și în noiembrie 2011) și din Baia Mare (în perioada mai-septembrie 2011). Scopul a fost de a ascunde sau de a disimula originea ilicită a banilor. Sumele i-au fost restituite lui Cicio în numerar de către Mureșan.
Acum, Curtea de Apel Cluj a admis, în principiu, o contestație în anulare în care a fost invocată recenta Decizie nr. 358 a CCR privind prescripția penală și a dispus ”punerea de îndată în libertate a condamnatului”. Instanța și-a bazat hotărârea intermediară pe prevederile articolului 426 lit. b din Codul de procedură penală – inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal.
”Am avut o contestație în anulare pe mai multe motive, formulată mai demult – aceasta fiind explicația pentru care am obținut un termen așa de repede. Inițial ni s-a stabilit termen în 29 septembrie, iar apoi ni s-a preschimbat în 15 iunie pentru a discuta admisibilitatea în principiu. Între timp a apărut și Decizia 358 (referitoare la întreruperea prescripției penale) și atunci am completat și am fundamentat o parte din argumentare pe această componentă”, a explicat, pentru BihorJust, avocatul clujean Sergiu Bogdan), cel care a obținut admiterea în principiu a acestei contestații în anulare.