În Franța, femeile aveau voie să poarte pantaloni (considerați un semn al puterii masculine), doar dacă primeau o autorizație specială de la stat.
O piesă vestimentară destinată bărbaților, pantalonii, au fost adoptați și de multe femei cu mult timp în urmă. Din categoria pantalonilor, blugii sunt cei mai purtați de femei, dar și alegerea unei vestimentații office sau cei evazați sunt, de asemenea, purtați în prezentările de modă la Paris sau Milano.
Pantalonii au fost inventați pentru bărbați
Foarte puține femei în lume sunt care nu poartă pantaloni atunci când ies în societate. Deseori, tinerele aleg blugii, cei mai purtați și populari pantaloni din lume. Anual apare, însă, o nouă modă a purtării acestei piese vestimentare sau readucerea lor în prim plan.
Pantalonii evazați din blug, odată la modă, acum au revenit pe rafturile magazinelor pentru femei.
Pantalonii au fost inventați pentru bărbați, asta se știe sigur. Dar, la un moment dat, o femeie a purtat, pentru prima dată în lume, pantaloni, sfidând astfel regulile societății
Cine e femeia care a purtat pentru prima dată pantaloni
Se spune că încă din paleoliticul superior, atât bărbații cât și femeile purtau un articol vestimentar care se asemăna cu pantalonii. Ulterior, pentru a se face o diferențiere între modelele pentru bărbați și pentru femei, s-au schimbat croiurile.
O dată cu Revoluția Franceză (1789-1799), a avut loc și o revoluție a articolelor vestimentare. La acea vreme, protestatarii au purtat un costum al clasei muncitoare care includea pantaloni largi și lungi, care erau total diferiţi de cei purtaţi de nobili (care aveau lungimea până la genunchi şi erau mulaţi).
În anul 1890, societatea nu era prea îngăduitoare privind purtarea articolelor vestimentare destinate bărbaților de către femei, dar actrița Sarah Bernhardt a dat exemplu de un gest curajos și a purtat pentru prima dată (în același an) o pereche de pantaloni, sfidând regulile societății.
Blugii, nelipsiți din garderoba femeilor
Pantalonii de origine americană, respectiv jeanșii, au depășit granițele continentului cu mult timp în urmă
În Anglia, jeanșii au apărut la începutul secolului al XIX-lea, în timp ce în Franța, în aceeași perioadă, erau interziși cu desăvârșire (conform unui Decret emis în perioada anilor 1800), fiind considerați un semn al puterii masculine. Femeile aveau voie să poarte acest articol vestimentar, doar dacă primeau o autorizație specială de la stat. Iar Sarah Bernhardt a fost prima femeie care a purtat acest articol vestimentar.
Ce alte femei celebre, considerate reprezentante ale sexului frumos, au dictat revoluția în modă și vestimentație
Elizabeth Smith Miller este considerată a fi prima reprezentantă a sexului frumos care a purtat acest articol vestimentar.
Cântăreaţa Charline Arthur a fost prima artista din lume care a ales să îmbrace pantaloni în timpul concertelor sale.
Congresman-ul Susan Molinari a şocat prin încălcarea codului vestimentar al Casei Albe, atunci când a apărut în pantaloni în Camera Reprezentanților.
În anul 1920, Coco Chanel a stârnit o adevărată isterie în rândul femeilor, când, a prezentat pantalonii evazați, care au fost preluați ulterior de vedetele de la Hollywood, potrivit stiridinlume.ro
„Pantalonii au fost nu doar un însemn al puterii masculine,dar şi al separaţiei dintre genuri. O femeie care purta pantaloni era acuzată de încălcarea codului vestimentar”, a scris Christine Bard, autoarea cărţii Istoria politică a pantalonilor, potrivit adevarul.ro
Purtarea pantalonilor de femeile românce a început în perioada interbelică
În România, primele tentative ale doamnelor de a purta pantaloni au apărut la începutul secolului al XIX-lea. Mişcarea nu a fost văzută însă cu ochi buni, dovadă fiind incidentele redate cu umor în presa vremii. În 1911, ziarul Furnica ironiza revolta bărbaţilor împotriva femeilor care avuseseră curajul să poarte pantaloni pe bulevardele din Bucureşti.
Primul model de pantaloni adoptat de româncele emancipate au fost pantalonii de harem. Pe străzile capitalei, în anul 1927, au apărut primele doamne care au adoptat acest stil vestimentar. Însă nici în acea perioadă emancipatele cu pantaloni nu au fost văzute cu ochi buni. Pantalonii erau permişi doar la orele de călărie și abia la începutul anilor ’50 românii au acceptat, fără prejudecăţi, purtatul pantalonilor de către femei.