Reamintim faptul că în anul 2015, Bill Gates a vorbit despre pericolele unei pandemii care ar costa milioane de vieți omenești.
La momentul respectiv, fondatorul Microsoft a subliniat faptul că „nu rachetele, ci microbii” sunt cele mai mari amenințări la adresa umanității.
Iar, acum Gates avertizează deja despre următoarea pandemie că ar putea deveni mult mai rău decât Corona. Și potrivit fondatorului Microsoft, este imperativ ca liderii mondiali să se pregătească și să planifice din timp pentru următorul virus. Totuși, potrivit acestuia, acum trebuie să învățăm lecțiile din pandemia corona și să îmbunătățim lupta împotriva bolilor și să lucrăm mai bine împreună la nivel global.
Următoarea pandemie va fi și mai gravă
În vârstă de 67 de ani, Bill Gates, a precizat: „La Corona, am fost proști să nu avem instrumentele, practica și capacitatea globală de a lupta împotriva virusului”. Iar, pentru a putea face față următoarei pandemii, sunt necesare „planuri cuprinzătoare într-un grup global”, a continuat fondatorul Microsoft.
Australia, țara care a menținut un nivel scăzut al infecției la începutul pandemiei
Bill Gates a lăudat și țări precum Australia, unde „au fost luate din timp măsuri corecte și au fost emise linii directoare de carantină”. Această țară a reușit astfel să mențină nivelul scăzut de infecție în primul an de pandemie, când încă nu existau vaccinuri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că numărul deceselor din Australia din cauza COVID-19 este de aproape 17.000, comparativ cu 1,1 milioane de decese cauzate de COVID-19 în SUA.
Ce se mai spune despre China
În ceea ce privește China, Gates a recunoscut că „nu vom ști niciodată cifrele adevărate ale morților”. De exemplu, oficialii chinezi estimează că 60.000 de oameni au murit din cauza unor probleme legate de COVID între jumătatea lunii decembrie și mijlocul lunii ianuarie, dar probabil că aceasta este încă o subconsiderare a numărului de decese din focar. Un model de la firma de cercetare din Marea Britanie Airfinity estimează că peste 900.000 de persoane au murit de COVID de la 1 decembrie.
De asemenea, Gates a spus că China „ar fi trebuit să se apuce de vaccinuri, în special pentru persoanele în vârstă, mult mai repede, iar asta le-ar fi permis să se deschidă ceva mai devreme decât au făcut-o”. La sfârșitul lunii noiembrie, oficialii chinezi din domeniul sănătății au estimat că doar 40% dintre cei cu vârsta peste 80 de ani au primit rapelurile necesare pentru a se proteja împotriva noilor variante de COVID, scrie fortune.com.
În acest context, șeful Fundației Gates a sugerat că țările au nevoie de exerciții regulate pentru a se pregăti pentru viitoarele pandemii.
„Din păcate, epidemiile apar atât de rar încât este ușor să fii incompetent”, a concluzionat Gates.