Social

Previziunea care paralizează România: Valul 4 al pandemiei este o amenințare!

Previziunea care paralizează România: Valul 4 al pandemiei este o amenințare!

Previziunea care paralizează România. Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății de Medicina Familiei, trage semnalul de alarmă și transmite că valul 4 al pandemiei de COVID-19 este o amenințare în cazul țărilor în care rata de vaccinare nu a atins un nivel satisfăcător.

„Se vorbește de valul 4 în țările în care nu se imunizează la capacitate maximă. În Israel, spre exemplu, avem un exemplu cât se poate de convingător, atât și în Marea Britanie. Israelul are aproape 60% acoperire vaccinală și mă aștept ca acolo să nu se întâmple valul 4. În schimb, da, în țările în care nu se atinge o acoperire vaccinală satisfăcătoare, este foarte posibil.

Marea Britanie deja a ieșit din lista țărilor galbene

Aici vine și exemplul Marii Britanii în care avem o acoperire de vaccinare de aproximativ 40% cu o singură doză și după cum observăm Marea Britanie deja a ieșit din lista țărilor galbene. Deci, succesul vaccinării este cât se poate de clar. Repet, valul 4 este o amenințare în special pentru țările în care acoperirea vaccinală nu este satisfăcătoare.”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra la RealitateaPlus.

Vaccinarea în România

România s-a apropiat de pragul de 2 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză estimat de autorități pentru sfârșitul acestei luni și care ar putea fi atins astăzi. Până acum s-au folosit în total peste trei milioane de doze, iar livrările anunțate pentru aprilie susțin o nouă accelerare a campaniei.

În a doua jumătate a lunii viitoare ar urma să ajungă și primele tranșe din serul Johnson & Johnson, cel de-al patrulea autorizat pentru folosire în Uniunea Europeană.

România ar urma să recepționeze pentru început două loturi, aproximativ 160 de mii de doze, iar în total vor ajunge în țară peste 3,3 milioane de doze din toate vaccinurile anti-COVID -19 disponibile.

Pentru perioada următoare sunt anunțate mai multe măsuri care să ducă la un ritm mai alert al vaccinării; se suplimentează cabinetele cu alte peste 150, crește capacitatea centrelor de la 60 la 90 de persoane vaccinate zilnic, se vor activa centrele mobile, iar medicii de familie vor fi implicați direct în administrarea serurilor.

Autoritățile vor avea mâine o centralizare, însă din datele preliminare reiese că cel puțin jumătate dintre medicii de familie se vor implica în campania de vaccinare.