Previziunea care dă FIORI. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a lansat o veste neagră pentru români. Acesta avertizează că urmează o iarna a sufernței pentru mulți cetățeni, cauza fiind crizele care se suprapun în România.
„Creşterea economică va încetini în primul trimestru din cauza noului val al pendemiei. Va încetini în anul ce vine, cum am menționat, întrucât 2021 este anul unui rebound puternic după perioada de lockdown din 2020; survine și mersul pandemiei cu valuri successive foarte urâte în România, o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social, o iarnă a suferinței pentru numeroși cetățeni.
Inflația se va situa probabil nu mult diferit de nivelul de la finele lui 2021 în primul trimestru din 2022 fiind influențată de efecte ale creșterii prețurilor la energie, dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și alte produse. BNR va apăra stabilitatea leului. Esențial este să avem un guvern cu atribuții depline, adică un buget realist și credibil, care să lucreze bine cu BNR și partenerii de dialog economic și social.
În 2022 trebuie să reexaminam funcționarea pieței energiei, care nu este una autentic concurențială, cum cred unii. România importă energie, deși are un potențial de producție considerabil. Trebuie să descurajăm abuzuri de poziție dominante pe piață, să nu se depindă covărșitor de energie ce își găsește prețul prevalent la nivelul spot/PZU”, a declarat Daniel Dăianu pentru Hotnews.
La finalul lunii septembrie, avertismente despre PNRR: Psihoză naţională
„România are nevoie de un guvern solid. Nu cred că noi avem alcătuirea instituţională care să ne permită o instabilitate. Avem şi acest PNRR care a devenit, deja, o psihoză naţională. „Au venit bani !”, „Vin banii, vin banii !”… Nici această teză, acest etos care se creează acum nu este în regulă. O ţară poate fi ajutată foarte mult de resursele europene, dar trebuie să aibă şi resorturi interne de a căuta lumina şi de a-şi gestiona treburile publice. Avem nevoie de mai multă prevenţie decât reacţie şi asta vedem şi în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei. Trebuie să creştem investiţiile în Sănătate şi în Educaţie. Avem un deficit foarte mare în ceea ce priveşte finanţarea sănătăţii publice şi avem venituri fiscale, venituri bugetare foarte scăzute cu care nu vom face faţă la provocările viitorului. Nu vom rezista, pentru că nu avem rezerve. E nevoie de resurse bugetare considerabil mai mari pentru a face faţă provocărilor”, a declarat Dăianu, potrivit Agerpres.