Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova, la începutul anului 2023. Punerea în aplicare a unui astfel de scenariu depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Cel puțin aceasta susține directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteață, într-un interviu, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.
Previziune sumbră a directorului SIS Moldova: ”Întrebarea nu e dacă, dar când pot ajunge rușii în Transnistria”
La ora actuală, potrivit oficialului de la Chișinău, oameni legii și reprezentanți din legislativ analizează mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.
Este pentru prima dată când un oficial de rang înalt vorbește liber și deschis despre un atfel scenariu de groază. Directorul SIS Moldova, Alexandru Musteață, a relatat în direct la televiziune:
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.
Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt.”
Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a mai menționat că în regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa, la Cobasna. Depozitul este bine securizat de ruşi. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.
Sub paravanul pacifiștilor de la granița moldo-transnistreană, regiunea Vadul lui Vodă, la Nistru, se află, de asemenea, ruși camuflați, un fel de lupi în haine de miel. Iar Transnistria, care deține inclusiv focare nucleare, se supune totalmente Federației Ruse, care a susținut și susține financiar așa zisul autoproclamat stat nistrean, tocmai din motivul că acolo se află armament semnificativ.
Precizare a reprezentanților instituției SIS
În contextul declarațiilor directorului Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitoare la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, SIS vine cu precizări.
„Directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, se arată în comunicatul SIS.
Ce spune ministrul de externe al României, Aurescu, despre această ipoteză
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu, cu referire la ipoteza lansată de SIS, a spus că nu deține informații potrivit cărora Rusia ar plănui să atace Republica Moldova. Dar, dacă ar fi necesar, a mai spus diplomatul român, autoritățile de la București vor discuta despre măsurile care ar urma să fie luate în cazul unui potențial atac.
În același timp, oficialul de la București a subliniat că în prezent nu există niciun pericol iminent din partea Rusiei pentru teritoriul țării de peste Prut.
Oricum ar fi, România va găsi soluțiile necesare pentru a face față provocărilor din acest moment sau care pot interveni în viitor. Republica Moldova are în România un partener, un aliat și un susținător de nădejde. Acesta este mesajul ferm al ministrului Bogdan Aurescu, citat de ProTv.