Prețurile petrolului au scăzut luni, deoarece comercianții au observat semne de progres asupra unui nou acord nuclear cu Iranul. Preocupările cu privire la economia globală persistă.
Țițeiul Brent, indicatorul global de referință, a scăzut cu 1,56%, până la 95,21 dolari pe baril, la ora 4:45 ET. Țițeiul de referință din SUA, WTI, a scăzut cu 1,43%, până la 89,47 dolari pe baril.
Prețurile petrolului au scăzut cu 2% după ce Joe Biden a discutat cu liderii europeni despre acordul nuclear cu Iranul
Președintele american Joe Biden a vorbit în weekend cu aliații europeni despre acordul nuclear cu Iranul, a spus Casa Albă. Dacă se semnează un acord, este probabil ca Iranul să-și intensifice producția și exporturile de petrol, oferind aprovizionare suplimentară pieței în timp ce lumea se confruntă cu deficitul de energie.
Biden și liderii Franței, Germaniei și Regatului Unit „au discutat despre negocierile în curs privind programul nuclear al Iranului, necesitatea de a consolida sprijinul pentru partenerii din regiunea Orientului Mijlociu și eforturile comune pentru a descuraja și constrânge activitățile regionale destabilizatoare ale Iranului”, a spus Casa Albă, duminică.
Uniunea Europeană a făcut eforturi pentru a reînvia acordul abandonat de președintele american de atunci, Donald Trump, în baza căruia Iranul a promis că își va limita ambițiile nucleare în schimbul eliminării sancțiunilor.
Săptămâna trecută, Iranul a declarat bucuros că vrea să continue discuțiile în conformitate cu planul propus de UE.
Scăderi majore ale prețurilor
Prețurile petrolului au scăzut acum până la nivelurile văzute înainte ca Ucraina să fie invadată, la sfârșitul lunii februarie, când șocul a împins țițeiul Brent până la 139 de dolari pe baril.
„Țițeiul Brent se tranzacționează la aproximativ 96 de dolari pe baril, cu scăderi majore față de săptămâna trecută. Comercianții analizează situația în care oferta Iranului intră pe piață, în urma discuțiilor președintelui american Joe Biden cu aliații europeni despre relansarea acordului nuclear din 2015”, spune Sophie Lund-Yates, analist la brokerul Hargreaves Lansdown.
Catalizatorul cheie al scăderii prețului au fost așteptările ca economia mondială să încetinească brusc în lunile următoare, pe măsură ce inflația crește și băncile centrale majorează ratele dobânzilor. Acest lucru va reduce cererea de combustibil.
„Oferta suplimentară întâmpină o vânzare mai largă care este în calcul din iunie, care a fost declanșată de îngrijorările crescute cu privire la o încetinire globală, care ar afecta cererea pentru produsele negre (combustibilul)”, a spus Lund-Yates.