International

Prețurile la gaze au crescut cu 25% în Europa! Ce se întâmplă cu cardurile de energie ale românilor

Scad facturile la gaze și energie
Sursa foto: curs de guvernare

Luni, preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa europeană au înregistrat o nouă creștere. Este a doua majorare consecutivă generată de declinul exporturilor Norvegiei.

Hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, care stabilește preţurile de referinţă în Europa, a înregistrat luni o creștere cu 4,1% a cotaţiilor futures la gaze naturale, cu livrare în luna următoare. Ulterior majorarea a fost de 2%, la 35,48 euro pentru un Megawatt-oră, după ce la finalul săptămânii trecute se înregistrase o creştere de aproape 9%.

Piaţa gazelor naturale din Europa este sub presiune din cauza disputelor salariale din Australia, unul din principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL). Dacă în Australia se ajunge la greve acest fapt va duce la limitarea aprovizionării globale, în condiţiile în care Europa se pregăteşte de iarnă.

Norvegia stârnește îngrijorare

Îngrijorările legate de aprovizionare sunt în creștere în condițiile în care fluxurile spre Europa ale Norvegiei, principalul furnizor continental, au ajuns la cel mai redus nivel. Scăderea se datorează faptului că activitatea la zăcământul Troll a fost oprită în weekend din cauza efectuării unor lucrări de mentenanţă planificate.

Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, după ce opririle repetate ale producţiei au generat creşteri bruşte ale preţurilor la gaze naturale din ultimele luni. Astfel, în luna august s-a consemnat o creştere de aproximativ 25% a preţului gazelor, în pofida stocurilor ridicate şi a cererii reduse, conform Agerpres.

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunţat recent Comisia Europeană, dar prețurile continuă să crească.

O ultimă tranșă pe cardurile de energie

Conform ultimelor anunțuri făcute de oficialii români, ajutorul de stat pentru plata facturilor la energie urmează să fie suspendat cu începere de anul viitor. Până atunci mai intră însă încă o tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, care poate fi utilizată pentru plata facturilor pentru mai multe tipuri de surse de energie.

Conform regulamentului de acordare a autorului, cea de a doua tranșă urmează să intre începând de la finalul acestei săptămâni, respectiv cu data de 1 septembrie. În perioada 1-30 septembrie, persoanele care au devenit între timp beneficiari eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a doua. Totodată, dacă un beneficiar al ajutorului și-a schimbat domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv și își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate, cu începere de la 1 ianuarie 2024. Sprijinul financiar în valoare de 700 de lei poate fi utilizat pentru plata facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.