Actual

Prețurile de pe litoralul românesc sunt uriașe. Cât a ajuns să coste o băutură în acest sezon estival

mamaia
Credit imagine: infoactual.ro

În România, prețurile de pe litoral sunt foarte mari, ele putându-se compara cu cele ale destinațiilor turistice de top din Bulgaria, Grecia și Turcia. Mai mult, trendul lor ascendent face mulți români să se îndepărteze de aceste maluri ale Mării Negre.

Chiar dacă toți românii se așteptau ca prețurile la cazări să crească după încheierea primei luni de vară, dat fiind că și programul Litoralul pentru toți este în pauză până în luna septembrie, nu mică le-a fost mirarea turiștilor când au constatat că și produsele alimentare și răcoritoarele s-au scumpit, în medie, cu 15-20%.

Care sunt principalele modificări de prețuri

Conform informațiilor pe care le avem la dispoziție, o bere la halbă costa între 10 și 12 lei pe litoralul românesc anul trecut, un preț consioderat relativ piperat, dar încă rezonabil. În prezent, „scorurile” sunt în intervalul 14 – 19 lei. De asemenea, un shot va costa cel puțin 15 lei în majoritatea locațiilor, în special atunci când vorbim despre stațiunile cele mai frecventate, adică Mamaia, Vama Veche și Costinești.

În plus, un cocktail va depăși 30 sau chiar 40 de lei în anumite situații, un preț pe care l-am asocia cu o pizza în destinațiile mai puțin turistice ale României.

Nici măcar celebrele hamsii cu mujdei, adesea considerate ieftine, nu te lasă să scoți mai puțin de 25 de lei din buzunar. Iar pizza poate ajunge chiar și la 45 de lei, un preț care odinioară era asociat cu preparate gourmet, se arată într-o investigație făcută de Fanatik.

Cum să îți protejezi buzunarul

În cazul în care vrei în continuare să îți faci vacanța la mare în România, o primă sugestie este aceea de a te orienta spre stațiuni mai puțin vizitate, care se află în curs de amenajare. Tuzla și Corbu au crescut considerabil în preferințele românilor dornici de liniște și pace, dar și de prețuri ceva mai permisive. În plus, recomandăm să evitați perioadele foarte aglomerate, precum weekendul care urmează și în care, în mod tradițional, absolvenții de liceu merg să se relaxeze la mare după aflarea rezultatelor la Bac. De asemenea, sunt de evitat perioadele cu festivaluri de muzică și concerte.

În plus, vă puteți începe sejurul în timpul săptămânii. Un alt truc este acela de a apela cu încredere la supermarketurile din stațiuni, atunci când nu ne este atât de foame și ne putem mulțumi cu ceva mai mic și mai rapid. Asta chiar dacă și la magazine sunt valori ceva mai ridicate pentru produse chiar și decât în București, apropiindu-se mai degrabă de nivelul prețurilor de aeroport.