Conform unor informații recente furnizate de Consiliul Concurenței, se observă o scădere a prețurilor alimentelor de bază, iar acest trend ar putea extinde reducerea prețurilor și către alte categorii de produse.
Potrivit datelor analizate de către Consiliul Concurenței, în cadrul acțiunii de plafonare a adaosurilor comerciale, prețurile alimentelor de bază au înregistrat o scădere semnificativă, înregistrând un declin de 43% în prima săptămână a lunii august, comparativ cu luna iunie.
Urmează să se ieftinească și alte produse
În această privință, produsele care au cunoscut cele mai semnificative reduceri de preț includ roșiile, strugurii, ardeii, cartofii și ceapa.
Această tendință de reducere a prețurilor alimentelor de bază este subliniată de către Consiliul Concurenței: „Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”.
Aceste constatări indică o scădere semnificativă a prețurilor în prima săptămână a lunii august față de luna iunie, cu cele mai pronunțate scăderi înregistrate în cazul fructelor și legumelor: roșiile au înregistrat o scădere de aproape 44%, strugurii au înregistrat o reducere de aproximativ 38%, iar ardeii au scăzut cu 32%. De asemenea, prețurile cartofilor, cepei, prunelor, pepenilor și morcovilor au cunoscut și ele reduceri semnificative.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat că trendul reducerilor la alimente se va amplifica în timp: „Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”.
De asemenea, reducerea prețurilor a fost înregistrată și în cazul altor produse alimentare. Astfel, prețul mediu al brânzei telemea a înregistrat o scădere de aproximativ 13%, iar iaurtul și laptele sunt mai ieftine cu 9%, respectiv 7,8%. Aceasta este o continuare a acordului voluntar dintre retaileri și procesatori, care a dus la o reducere de aproximativ 20% a prețului laptelui începând din luna mai.
Reducerile de preț se simt la buzunar
Pe lângă acestea, și alte categorii de produse importante, cum ar fi uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au înregistrat scăderi de preț. În plus, prețul mediu al cărnii a cunoscut și el ajustări, unde prețul mediu al tacâmurilor de pui a scăzut cu aproximativ 10%, iar cel al aripilor de pui a scăzut cu 6%. În cazul cărnii de porc, prețul mediu pentru carne de lucru a cunoscut o scădere de aproximativ 1,8%, în timp ce prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o creștere de 1,4%.
Pe data de 1 august 2023, a intrat în vigoare o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului, care a implementat măsuri temporare pentru contracararea creșterii excesive a prețurilor la 14 categorii de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr, potrivit ziare.com.