Actual

Preţuri carburanţi în data de 13 septembrie. Se caută soluţii

benzina

Dacă ne uităm pe lista de preţuri carburanţi, remarcăm un tren de scumpire. Şi astăzi, 13 septembrie, se ajunge un nou vârf pentru această perioadă. Iar lucrurile devin şi mai îngrijorătoare atunci când ne gândim că Rusia şi Arabia Saudită pun presiuni pentru creşterea preţului la petrol.

Dacă cele două puteri energetice reuşesc să facă acest lucru, s-ar vorbi despre 100 de dolari pe baril. În contextul actual, motorina a ajuns la 7,55 lei pe litru, iar benzina, la 7,25 lei pe litru. Aceste valori sunt pentru variantele standard ale combustibililor. Amintim că un astfel de preţ nu a mai fost înregistrat din 2022. Atunci, apogeul a fost atins la un preţ de aproape 9 lei pe litru, însă situaţia pare să se îndrepte vertiginos spre acest scenariu.

Şi oficialii României s-au sesizat

În faţa acestei situaţii, Marcel Ciolacu a făcut mai multe declaraţii. Cu toate că premierul a încercat să calmeze opinia publică, spunând că această scumpire „nu e foarte mare”, a adăugat că e ceva ce se petrece la nivel mondial.

„O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea preţ cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic”, a explicat prim-ministrul.

Pe de altă parte, Ciolacu a afirmat că România are cea mai mică acciză din întreaga Europă. Chiar și în aceste condiții, prețul este în creștere, întrucât carburanții reprezintă o piață extrem de sensibilă.

„Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român, în acest moment, ia cea mai mică acciză din Europa, ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit. Am văzut, la motorină s-a scumpit mai mult. E şi normal. De obicei, motorina se foloseşte în război din câte ştiu eu”.

Prețuri carburanți în creștere! Piața este sensibilă

Frederic Lasserre, președinte al Gunvor, a explicat că piața este una foarte sensibilă, chiar „excesiv”.

„Piața este excesiv de sensibilă la orice întrerupere neașteptată a aprovizionării, oriunde. Toată lumea știe că nu există un plan B. Nu avem stocuri și nu avem capacitate excedentară nicăieri”, a spus acesta.

Asta în vreme ce „Capacitatea de rafinare este foarte redusă”. Și lucrurile nu par să se schimbe:

”Preţurile ţiţeiului sunt în creştere după ce raportul lunar al OPEC a arătat că piaţa petrolului va fi mult mai strânsă decât se credea iniţial”, a declarat Lasserre pentru Bloomberg, ulterior citat de România TV.