Actual

Prețul RCA crește și cu 700 de lei! Un nou proiect al ASF aduce vești proaste pentru șoferi

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
sursă foto romaniatv.net

Prețurile pentru RCA vor fi limitate la cele din urmă cu o lună. Aceasta este recomandarea făcută de Autoritatea de Supraveghere Financiară și este inclusă într-un nou proiect de hotărâre de guvern. Firmele de asigurări s-au plâns de versiunea inițială, care limita primele la valorile de acum un an, ceea ce a determinat ajustarea.

Potrivit celui mai recent plan, tarifele maxime vor fi valabile timp de șase luni și nu pot fi mai mari decât cele practicate de fiecare asigurător la 28 februarie 2023. Prin urmare, atunci când vom obține asigurarea necesară, costul va crește în continuare cu 40%.

Prețul RCA crește

Prețul RCA va fi plafonat la nivelul din 28 februarie 2023, întrucât firmele de asigurări au susținut că  nu-și vor putea permite să ofere la niveluri în martie 2022. Propunerea va fi acum trimisă de ASF la Ministerul de Finanțe și se anticipează că va fi aprobată în ședința de guvern de miercuri, 29 martie.

Valentin Ionescu, director ASF, a declarat că „Perioada de un an este retroactivă. Nu ar putea funcţiona în practică aşa cum ne-am fi dorit. Am ales o dată anterioară tarifelor de referinţă publicate de curând. Primele medii practicate de societăţile de asigurări în luna februarie sunt mai mici decât tarifele de referinţă.”, a spus el, potrivit Observator.

O altă clauză limitează comisionul brokerilor la 8% din valoarea netă a poliței RCA. Se anticipează că, în ședința sa din această săptămână, guvernul va aborda această măsură.

Pe motiv că această înghețare a prețurilor este aplicată la o rată mai mare decât rata de referință, Asociația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită respingerea proiectului privind plafonarea prețurilor RCA.

Ce spun experții?

Datorită noii politici potențiale, vom plăti cu 12% mai puțin în total decât în prezent. Totuși, în comparație cu anul trecut, ratele sunt substanțial mai mari. De exemplu, în 2022, un automobilist cu vârsta sub 30 de ani care conduce un vehicul cu un motor cu o capacitate cuprinsă între 1,8 și 2 litri plătea, în medie, 1 853 de lei.

În prezent, aceștia trebuie să plătească 2.505 lei. Un alt șofer, cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani, a plătit 956 de lei pentru un autovehicul cu o capacitate de 1,6 litri în 2023, iar aceeași persoană scoate acum din buzunar 1.265 de lei.

„Mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare. Să nu fie panică, să nu fie nişte creşteri foarte mari. Câştigăm un respiro cu aceste 6 luni”, a spus Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței.

Sergiu Costache, expert asigurări, a declarat pentru Observator că „Este ceva antieconomic. Data trecută, când s-au plafonat tarifele, ulterior expirării termenului, tarifele au crescut brusc şi foarte mult. Ceea ce e logic că se va întâmpla şi acum”.