International

Prețul petrolului scade. Reducerile de ofertă mențin Brent-ul peste 90 dolari/baril

Pret petrol Sursa foto dremastime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Prețul petrolului a scăzut luni. Aprecierea dolarului și îngrijorările economice din China au influențat perspectivele privind cererea de combustibili. Totuși, petrolul Brent s-a menținut peste 90 de dolari pe baril. Acesta este susținut de reducerea ofertei după ce Arabia Saudită și Rusia au prelungit reducerile de aprovizionare.

Petrolul Brent a scăzut cu 10 cenți, sau 0,1%, până la 90,55 dolari/baril . În același timp, petrolul american West Texas Intermediate s-a situat la 87,09 dolari/baril. Valoarea acestuia a fost în scădere cu 42 de cenți sau cu 0,5%.

Prețul petrolului, din ce în ce mai jos

„Îngrijorările legate de creșterea economică a Chinei au cântărit asupra sentimentului în cazul materiilor prime”, au declarat analiștii ANZ într-o notă. Ei s-au referit la valoarea mai mare a dolarului pentru cea de-a opta săptămână consecutiv.

„Mișcarea a fost exacerbată de un dolar mai puternic, care a menținut apetitul investitorilor la un nivel scăzut”, au adăugat aceștia.

Prețul petrolului a crescut în ultimele două săptămâni consecutive. Brent s-a stabilit vineri la cel mai ridicat nivel din noiembrie încoace. Acest lucru s-a întâmplat după ce Arabia Saudită și Rusia au anunțat săptămâna trecută că vor prelungi reducerile voluntare ale ofertei. Acestea sunt în valoare totală de 1,3 milioane de barili pe zi, până la sfârșitul anului.

„Impactul reducerilor OPEC+ conduse de Arabia Saudită va fi mai clar până la sfârșitul anului, în special în noiembrie și decembrie, când rafinăriile vor încheia lucrările de întreținere și vor crește producția”, a declarat Mukesh Sahdev. Acesta este șeful departamentului Downstream și de tranzacționare a petrolului de la Rystad Energy. El a estimat faptul că întreruperile din rafinării vor atinge un vârf de 10 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie.

Reducerile de ofertă, o reală problemă

„Întreținerea rafinăriilor va scădea cererea de țiței cu 2-2,5 milioane de bpd în septembrie și octombrie, dar își va reveni în noiembrie și decembrie, compensând parțial efectele reducerilor asupra prețurilor”, a continuat acesta, conform reuters.com.

Agenția Internațională pentru Energie și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) urmează să își publice rapoartele lunare în această săptămână. Orice semn de cerere puternică va împinge probabil prețurile petrolului în sus.

În Statele Unite, producătorii au adăugat o platformă petrolieră săptămâna trecută pentru prima dată din iunie. Acest lucru a fost prezentat de Baker Hughes în raportul său săptămânal. Numărul total a fost în continuare cu 127, sau 17%, mai mic decât în această perioadă a anului trecut.

WTI este probabil în curs de a delimita un nou interval superior la peste 83 de dolari și sub rezistența de 93,50 dolari în săptămânile următoare. Îngrijorările legate de cererea din China și Europa limitează creșterea ulterioară, a declarat într-o notă analistul IG Tony Sycamore.