International

Prețul petrolului scade! Îngrijorările legate de cerere depășesc cele legate de ofertă

Petrol-Sursa-foto-Romania-Libera petrol și gaze
Sursa foto: Romania Libera

Prețul petrolului a scăzut marți, în condițiile în care îngrijorările legate de posibilele noi majorări ale dobânzilor din SUA ar putea reduce cererea au depășit îngrijorările legate de faptul că o furtună tropicală în largul coastei americane a Golfului Mexic ar putea avea un impact asupra ofertei.

Țițeiul Brent a scăzut cu 19 cenți, sau 0,2%, la 84,23 dolari pe baril până la ora 0640 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a pierdut 24 de cenți, sau 0,3%, la 79,86 dolari.

Investitorii așteaptă în cursul acestei săptămâni date economice cheie din SUA, care vor contribui la stabilirea traiectoriei ratelor dobânzilor în acest an și în anul următor. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat vineri că banca centrală americană ar putea fi nevoită să majoreze în continuare ratele pentru a răci inflația încăpățânată.

Piața petrolieră este în schimbare

Piețele anticipează o șansă de 80% ca Fed să rămână nemișcată luna viitoare, a arătat instrumentul FedWatch al Refinitiv, dar probabilitatea unei majorări a ratei dobânzii în noiembrie este văzută acum la aproximativ 56%.

„S-ar putea să fie dificil pentru prețurile petrolului să mențină tendința puternică de creștere observată în iulie în această etapă. Economiile americană și europeană se vor confrunta cu presiuni descendente în trimestrul al patrulea până când ratele dobânzilor vor atinge un nivel maxim”, a declarat analistul Leon Li de la CMC Markets.

„Așadar, ar putea exista o îngrijorare cu privire la cerere, ceea ce pune presiune asupra prețurilor petrolului. Iar economia Chinei încă nu a înregistrat o îmbunătățire semnificativă… Prețurile petrolului ar putea rămâne volatile în această etapă, iar creșteri suplimentare în viitor ar putea necesita o revenire a datelor chinezești”.

Redresarea economică a Chinei a înrăutățit situația

Redresarea economică a Chinei a eșuat din cauza înrăutățirii prăbușirii pieței imobiliare, a cheltuielilor de consum slabe și a creșterii în scădere a creditării, ceea ce a determinat Beijingul să reducă ratele cheie de politică monetară pentru a susține activitatea în a doua cea mai mare economie și consumator de petrol din lume.

În timp ce prețurile de la începutul trimestrului al treilea au crescut cu aproximativ 12% și 13% pentru Brent și, respectiv, WTI, ca urmare a reducerilor de producție din partea OPEC+, perspectivele economiei chineze continuă să rămână o sursă de îngrijorare, au declarat analiștii de la National Australia Bank într-o notă de marți, potrivit Reuters.

Între timp, furtuna tropicală Idalia a lovit luni vestul Cubei și a fost aproape un uragan în timp ce se îndrepta spre Florida. Furtuna este posibil să provoace întreruperi de energie electrică și ar putea avea un impact asupra producției de țiței în partea de est a coastei americane a Golfului Mexic.

În această săptămână, accentul va fi pus, de asemenea, pe raportul privind indicele de preț al cheltuielilor de consum personal din SUA, care va fi publicat joi, iar vineri, pe datele privind salariile neagricole din august.