Prețurile gazelor naturale în Europa au suferit o majorare considerabilă, în contextul în care lucrătorii implicați într-un proiect crucial de export din Australia se pregătesc de o posibilă grevă în absența unui acord în cadrul negocierilor salariale de miercuri.
Referința pentru gazele naturale din Olanda pentru luna curentă a înregistrat o creștere de până la 18%, ajungând la valoarea de 42,90 euro pe megawatt-oră în cadrul primelor tranzacții de luni, 21 august.
Se scumpesc gazele
Sindicatele au anunțat că amenințarea cu greva ar putea deveni realitate începând cu data de 2 septembrie, dacă operatorul fabricii, Woodside Energy Group Ltd., nu va oferi un acord considerat satisfăcător. Acest scenariu se adaugă la situația uzinelor Chevron Corp., unde angajații au început procesul de vot pentru a decide asupra eventualelor greve săptămâna trecută.
Creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a fost influențată de tensiunile legate de aprovizionare. Posibilitatea întreruperilor în furnizarea de gaze naturale din Australia, care ar putea afecta până la 10% din exporturile globale de gaz natural lichefiat (GNL), a generat preocupări în rândul comercianților europeni în această lună. Chiar dacă Europa se bucură de o aprovizionare suficientă pentru sezonul de iarnă și rareori importă gaze naturale din Australia, aceste evenimente au semănat neliniști în industrie.
Angajații de la una dintre principalele instalații de gaz natural lichefiat din Australia intenționează să intre în grevă dacă nu se va ajunge la un acord cu Woodside Energy Group Ltd. până în ziua de miercuri. Alianța Offshore, care reprezintă două sindicate importante, a declarat că muncitorii au aprobat în unanimitate o perioadă de șapte zile de preaviz pentru declanșarea grevei, în cazul în care cererile lor nu vor fi rezolvate până la încheierea activităților din ziua respectivă. Discuțiile dintre Woodside și reprezentanții muncitorilor sunt programate să continue. Dacă notificarea privind declanșarea grevei va fi emisă, aceasta ar putea să înceapă la data de 2 septembrie, după respectarea unui preaviz de șapte zile, conform declarației făcute de Alianță.
Woodside încearcă să prevină criza
Woodside a menționat săptămâna trecută că este implicată activ și constructiv în procesul de negociere și a remarcat că există progrese pozitive în discuții. Cu toate acestea, situația rămâne neschimbată față de declarația anterioară, conform unui purtător de cuvânt al companiei. Agitația din industria gazelor naturale lichefiate continuă, pe măsură ce au loc voturi privind declanșarea grevelor în Australia. Dialogul dintre sindicate și Woodside Energy se concentrează pe revendicările referitoare la salarii și condiții de muncă pentru personalul de pe platformele offshore care contribuie la operațiunile instalației de export a gazelor naturale lichefiate North West Shelf din vestul Australiei, potrivit Financial Times.