În ultimele săptămâni în Europa se consemnează o cerere în scădere de gaze naturale din partea producătorilor de energie electrică și a industriei fapt care generat o diminuare a prețurilor.
Scăderea cererii de gaze naturale la nivelul european, din partea producătorilor de energie electrică și a industriei, a generat o diminuare accentuată a prețurilor la gazele naturale. Ca urmare a amplificării acestui fenomen și estimărilor în scădere pentru perioada de vară, traderii și oficialii din industrie susțin că este posibil să se ajungă la o perioadă de prețuri negative ale gazelor pe piețele spot. Ceea ce, conform analiștilor Bloomberg, ar însemna ca, pentru o scurtă perioada verii, să existe posibilitatea ca producătorii să dea bani pentru a le fi preluate cantitățile de gaze naturale.
Conform sursei citate, la momentul actual în Europa se consemnează cea mai lungă serie de ieftiniri săptămânale din ultimii șase ani. Chiar dacă este puțin probabil ca prețul de referință al gazelor naturale să coboare sub zero, pe unele piețe regionale unde cererea va rămâne slabă, iar producția de energie din surse regenerabile se va menține la un nivel ridicat, ar putea înregistra prețuri negative pentru scurt timp.
Prețurile nu vor coborî sub un anumit prag
Dincolo de aceste estimări, la momentul actual, stocurile de gaze sunt cotate ca fiind confortabile pentru această perioadă a anului. Astfel, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, la sfârșitul săptămânii trecute, depozitele de gaze naturale din UE erau pline în proporție de 66,71%.
Este cel mai ridicat nivel de umplere a depozitelor de gaze consemnat în această perioadă a anului din ultimul deceniu. Iar dacă evoluțiile înregistrate se vor menține, specialiștii estimează că stocurile de gaze în Europa ar putea fi umplute încă din luna septembrie, deci cu mult înainte de intrarea în iarnă.
Cu toate acestea, deși estimările de producție sunt pe plus, iar cele de consum pe minus, prețurile ar putea să nu coboare sub un anumit prag. Motivul, conform analiștilor de la Goldman Sachs, ar putea fi reprezentat de înlocuirea cărbunilor, cu gaze pentru producția de energie electrică.
Prețul ar trebui să scadă și în România, dar…
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat, recent, că este posibil ca preţul gazelor naturale să fie mai mic de 31 de bani dacă se constată că întreaga cantitate pentru populaţie a fost acoperită din producţia internă, iarna trecută.
„La nivelul gazelor naturale, şi aici trebuie să ne uităm, să vedem dacă întreaga cantitate de gaze naturale pentru populaţie în această iarnă, care a trecut, a fost acoperită din producţia internă, la acel preţ de 150 lei pe MW pentru că, dacă a fost acoperită întreaga cantitate, atunci este evident că preţul nu poate fi de 31 de bani, ar trebui să fie mai jos. Am văzut că au venit facturi de recalculare a preţului, facturi de stornare”, a declarat Virgil Popescu.
Potrivit ministrului încă nu au avut loc discuţii la nivelul Guvernului cu privire la modificarea acestor plafoane, dar că vor trebui purtate discuţii cu privire la scăderea plafonului de 1.300 lei pe MW de decont, conform realitatea.net.